Storhetstiden i den danske petroleumsindustrien er for lengst passert. Produksjon av olje og gass på dansk sokkel toppet seg rundt 2005, og har siden falt betydelig. De seneste årene har den danske oljeproduksjonen vært lavere enn forbruket.
De neste årene skal imidlertid produksjonen stige. Det melder den danske Energistyrelsen, som årlig legger frem forventninger til produksjon og gjenstående reserver/ressurser på dansk sokkel.
Rapporten ble lagt frem kun et par uker etter at Sokkeldirektoratet la frem sin Ressursrapport 2024.
Prognosen for oljeproduksjonen viser at utvinningen vil stige frem til 2030 og toppe seg på 38 millioner fat olje årlig (104 000 fat per dag). I perioden 2030 – 2032 kan produksjonen være høyere enn det forventede forbruket. Økningen tilskrives først og fremst den nye utbyggingen ved Tyra-feltet, der norske BlueNord (tidligere Noreco) er lisenspartner.

Prognosen for gassproduksjonen tilsier en topp i 2025 (3,2 mrd. Nm3, 20 millioner fat oljeekvivalenter), påfulgt av et produksjonsplatå frem til 2031. Energistyrelsen forventer at Danmark kan fortsette å være en netto eksportør av naturgass på lang sikt. Også for gass er det Tyra som får æren for produksjonsøkningen.
I desember 2020 vedtok vårt naboland i sør at de ikke skal lete etter nye petroleumsressurser, og at all utvinning av olje og gass skal opphøre i 2050.
Det skal imidlertid nevnes at oljeselskapene fortsatt har anledning til å fortsette leting innenfor allerede tildelte konsesjoner.
At produksjonen på den danske sokkelen er vedtatt å opphøre innen 2050, ser ikke ut til å stå i strid med de geologiske realitetene – de anslåtte uoppdagede ressursene var per Energistyrelsens rapport høsten 2020 oppgitt til 132 millioner fat olje og 63 millioner fat oljeekvivalenter i gass. Det svarer til omtrentlig fem prosent av de mengdene olje og gass som Danmark allerede har produsert.
Sokkeldirektoratets forventninger for uoppdagede ressurser på norsk sokkel er 21,9 milliarder fat oljeekvivalenter (inkluder uåpnede områder).