Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Ser små prospekter med vertikal 3D EM
    Olje og gass

    Ser små prospekter med vertikal 3D EM

    Av Halfdan Carstensapril 15, 2018
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Et lite, uboret prospekt ligger og venter på oljeselskaper som tør å satse på ny teknologi.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Hvor lite kan et olje- og gassfelt være for å bli sett av EM-data?
    – Vi pleier å si at det må være ca. én km bredt, men vi har indikasjoner som tyder på at vi kan se hydrokarbonakkumulasjoner som er enda smalere, svarer Aslak Myklebostad, Global Sales & Marketing Director i PetroMarker
    Spørsmålet skyldes prospektet Zumba som Tullow Oil boret i 2015. Prospektet var de-risket med AVO-studier som viste kraftige anomalier. EM-data ble imidlertid ikke samlet inn. En mulig årsak kan være at prospektet var for smalt, og at det derfor ikke ville være mulig å se eventuelle hydrokarboner. Nå mener PetroMarker at de har utviklet en teknologi som kunne ha blitt benyttet i dette spesielle tilfellet.
    – Surveyen vi gjorde over det nordligste segmentet av Midgard-feltet på Haltenbanken i fjor (GEO 05/2017: «Godt egnet for nærfeltleting») viser tydelig at vi kan detektere små akkumulasjoner av olje og gass. For nærfeltleting, der det nettopp dreier seg om små feller, er dette verdifullt, mener Myklebostad.

    Aslak Myklebostad (t.v.) og Svein Ellingsrud foran de nye nodene laget for 3D. De er 4-5 meter høye, veier 260 kg og er derfor er mye lettere å sette i operasjon enn da selskapet opererte med 12 meter høye og 8 tonn tunge noder som var ment for 1D-teknologi.
    Foto: Halfdan Carstens

    Svein Ellingsrud, Chief Technical Advisor i PetroMarker, forklarer dette med at PetroMarkers teknologi baserer seg på vertikale CSEM havbunnsnoder, og til forskjell fra den teknologien som både EMGS og PGS tilbyr, er både sendere og mottakere stasjonære under registreringene. Ved hver mottaker posisjoneres senderen like ved, og gjentatte pulser skal sikre god kvalitet på datainnsamlingen.
    – Dataene vi samlet inn over Midgard dokumenterer påstanden om at vår nyutviklede 3D-teknologi virker. Surveyen over Midgard var en syretest. Anomalien kan ikke bortforklares, sier Ellingsrud.
    – Ikke nok med det, vi har indikasjoner på at teknologien også kan virke for reservoarmonitorering, fremholder mannen som gjennom mer enn 15 år har vært med på utviklingen av CSEM-teknologien, først i Statoil, deretter i EMGS, og nå altså i PetroMarker.
    – Til forskjell fra seismikk, som baserer seg på akustiske hastigheter, og som derfor ikke er følsom for endringer i vannmetning, er det motsatt for CSEM som baserer seg på bergartenes elektriske ledningsevne. Poenget er at når det etter en tid med produksjon er mindre olje og gass i reservoaret, vil bergartens resistivitet avta, og dette vil CSEM-data kunne se, forklarer Ellingsrud.
    CSEM-teknologien er omstridt. Det finnes fortsatt geologer og geofysikere som ikke har latt seg overbevise om teknologiens fortreffelighet, eller som mener et metoden fortsatt er beheftet med mange usikkerheter. AVO har derfor forblitt den foretrukne de-riskingmetoden i leting. Leverandørene av CSEM-teknologien strever med å overbevise oljeselskapene om at de må vurdere prospektene med bruk av forskjellige typer teknologi, ikke bare seismikk.
    PetroMarker er på sin side godt fornøyd med hva de har vist på Midgard-feltet. Som en bonus for interesserte kan de tilby et datasett med spennende anomalier ikke langt fra eksisterende infrastruktur.
    – Nå er det opptil oljeselskapene å gripe sjansen, samstemmer Aslak Myklebostad og Svein Ellingsrud, begge pådrivere for å ta i bruk nye og innovative metoder i letingen etter de gjenværende olje- og gassressursene.

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration
    May 23, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    Advarer om vårflom
    May 21, 2025

    Advarer om vårflom

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 
    May 20, 2025

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?
    May 16, 2025

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene
    May 16, 2025

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    Track all markets on TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.