– Jeg blir provosert av uttalelsene, sa Lars Harald Blikra, seksjonssjef i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) under NGU-dagen 8. februar.
På forsiden av tidsskriftet GEO (utgis i disse dager og kan bestilles her) står det følgende: «Naturfarer: Geoteknikerne skal ikke bestemme over liv og død».
I GEO-artikkelen, samt i en kronikk på nrk.no datert 3. januar, tar redaktør i GeoPublishing Halfdan Carstens til orde for at vi bør slutte å bygge på kvikkleire for å unngå nye fatale skred som det som fant sted i Gjerdrum i 2020.
Geo365.no: Den eneste måten å forhindre flere kvikkleireulykker
Seksjonssjefen fortalte at han spesielt bet seg merke i uttalelsene:
Det geotekniske miljøet har – på tross av omfattende kunnskap – hatt overdreven tillit til egen kunnskap om å sikre utbyggingsarealer mot skred.
og
Det geotekniske fagmiljøet har et kulturproblem.
– Min oppfatning er at redaktøren ikke har satt seg inn i fagmiljøet og hvordan skredfare håndteres i dag, og han burde vært ydmyk nok til å vente på Gjerdrumutvalget sin samlede utredning (i mars).
Blikra mente dessuten at noen av uttalelsene kan skape unødvendig usikkerhet i befolkningen og at Carstens gjennom dem sjikanerer en yrkesgruppe som er opptatt av fag og samfunnssikkerhet.
Geo365.no: Nedbygging av matjorda koster liv
Må akseptere og redusere risiko
Ettermiddagssesjonen på NGU-dagen omhandlet hvordan vi kan planlegge for trygg samfunnsutbygging i lys av klimaendringene. Seksjonssjefen fremholdt at vi må akseptere risiko når vi bor i et land med «bratte fjell og daler».
– Det er umulig å gardere seg 100 prosent mot naturfarer. Hva gjør vi da? Jo, vi skaffer kunnskap og kompetanse slik at vi kan redusere risiko.
Blikra påpekte også at vi i dag har et strengt regelverk med hensyn på ny bebyggelse, og at det derfor ikke er nybygg som er problemet i geofaresammenheng, men gammel bebyggelse.
– Eksempelvis ligger store deler av Trondheim på kvikkleire, og vi skal ikke begynne å flytte store menneskemengder. Vi som samfunn bestemmer selv hva vi regner som akseptabel risiko.
Blikra påpekte imidlertid at Norges dyktige fagmiljø har rom for å bli bedre, og han ønsket å se mer ressurser til og økt fokus på geologisk kartlegging og utdanning av fagekspertise.
Les Halfdan Carstens’ kronikk på NRK Ytring her: Aldri mer hus på kvikkleire
Vil du lese artikkelen i GEO 2022? Bestill et eksemplar her