Australske Kingsrose skal endelig få bore Karenhaugen-prospektet, som er en del av selskapets Porsangerprosjekt. Det opplyser selskapet i en pressemelding som refererer til avgjørelsen tatt av Kongen i statsråd.
Leteselskapet søkte Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) om boretillatelse allerede i april 2022, men møtte motstand blant det lokale reinbeitedistriktet og Sametinget.
Søknaden ble sendt videre til Nærings- og fiskeridepartementet i august 2022. I januar 2024 ble søknaden innvilget, men reinbeitedistriktet, Sametinget og andre parter anket. Sent i november fikk imidlertid Kingsrose beskjeden om at anken ikke tas til følge – boretillatelsen er gyldig.
Graham Farrer, bærekraftsansvarlig i Kingrose, anerkjenner den grundige prosessen som er utført av departementet, og understreker at selskapet har jobbet iherdig med å designe et boreprogram som beskytter lokale verdier.
Unik forekomst
Karenhaugen er et interessant prospekt som én av få kjente forekomster i Norge med platinagruppemetaller (PGE, metaller som gjerne opptrer sammen: platina, palladium, rhodium, ruthenium, iridium og osmium).
Ifølge Norges geologiske undersøkelse (NGU) er forekomsten estimert til 1 million tonn med 0,87 g/t Pd og 0,31 g/t Pt. Det er også påvist liknende mineraliseringer ved den nærliggende Porsvann-forekomsten i vest.
Begge forekomstene representerer magmatiske intrusjoner som fant sted for om lag to milliarder år siden. Også på den finske siden av grensen kjenner vi til PGE-forekomster av samme alder og opphav.
Begrenset omfang
Med boretillatelsen følger visse krav og begrensninger.
Selskapet kan bore på opptil syv steder innenfor Karenhaugen, og kun i perioden 1. desember til 15. februar (om ikke annet avtales med det lokale reinbeitedistriktet).
Kingsrose må også la representanter fra reinbeitedistriktet være til stede under boreoperasjonene.
– Vi ser frem til å demonstrere vår ansvarlige tilnærming til leting gjennom våre handlinger og samarbeid med lokalsamfunn for å utforske mineralpotensialet til Finnmarksregionen, sier Farrer.
Porsangerprosjektet med de to forekomstene Karenhaugen og Porsvann befinner seg der to eldgamle grønnsteinsbelter som strekker seg i nord-sør retning gjennom Finnmarksvidda konvergerer i nord. Beltene regnes som en forlengelse av det prospektive grønnsteinsbelte i Lappland i Finland, som blant annet er vertskap for kobber-PGE-forekomstene Kevitsa og Sakatti.