Skred er dagligdagse hendelser i Norge. Vi leser stadig vekk saker i lokalavisene om at «geolog er på stedet» etter at et skred for eksempel har gått over en riksvei et sted i distriktet. Siden begynnelsen av det forrige århundret har mer enn 1 000 mennesker mistet livet i skred i Norge.
Mange tenker kanskje på mengder av steinmasser som velter ned fra fjell når de hører skred, men skred opptrer i mange former og kan inntreffe nært sagt overalt, ikke bare i våre mest kuperte landsdeler. Kvikkleireskredet i Gjerdrum kommune i desember 2020 er ett eksempel på det. Elleve menneskeliv gikk tapt da 1,3 millioner kubikkmeter masse løsnet i et område de færreste ville assosiert med skredfare.
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har det operative forvaltningsansvaret for flom og skred. De forteller oss at skred i all hovedsak forekommer i tre former: skred fra fjell, løsmasseskred og snøskred. Disse skredene kan igjen inndeles i flere underkategorier basert på hva slags masser de består av, vanninnhold og interne prosesser.
Kunnskap om hver og én av dem er nødvendig for å kunne varsle og forebygge.
Årets geokalender tar for seg Norge som et skredutsatt land. Nå kan også neste års GEO-magasin med kalender bestilles.