«Jordskjelvaktiviteten i Nordland er høy etter norske standarder, ifølge Norges geologiske undersøkelse (NGU). NGU jobber med flere teorier om hvorfor kystrekningen mellom Helgeland og Steigen er så utsatt,» skriver nrk.no.
Torsdag ble kysten av Helgeland på nytt rammet av et jordskjelv som lokalbefolkningen kunne føle tydelig.(Stryke 3.0 i Meløy)
En av hypotesene er at bevegelsene skyldes erosjon og avlastning gjennom flere istider.
NGU, NORSAR, NORUT, Oljedirektoratet, Statens kartverk og universitetene i Bergen og Luleå har siden 2013 forsket på aktiviteten i jordskorpa utenfor Helgeland. Forskningen (NEONOR2) er finansiert av 10 oljeselskap samt Norges forskningsråd.
Det største jordskjelvet i Norge opp gjennom historisk tid skjedde i følge Odleiv Olesen, leder i sokkelgeofysikk ved Norges geologiske undersøkelse, i Rana i 1819. Skjelvet hadde sannsynligvis en styrke på 5.8 på Richters skala. Resultatet var blant annet flere skred.
– Et skjelv med styrke 5.8 har ca. 10.000 ganger mer energi enn et skjelv med styrke 3.0, og styrke 6.0 tilsvarer energien i en Hiroshimabombe, opplyser Olesen.
De ødeleggende skjelvene i Italia i de siste årene har – til sammenligning – hatt en styrke på 5.9 til 6.3.
Med referanse til rettssakene i Italia etter forrige katastrofale jordskjelv, ville det vært interessant å se hvem som ville fåttt skylden for at samfunnet ikke ble gjort oppmerksom på denne faren, dersom 1819-skjelvet hadde skjedd i Rana-området i dag.
Forskningsprosjektet NEONOR2 avsluttes om et drøyt år. Da vil vi forhåpentligvis bli klokere på hvorfor Helgelandskysten er mer jordskjelvutsatt enn andre deler av Norge.
Kilde: ngu.no