– Krigen i Ukraina har forsterket den pågående råvarekrisen og satt i gang en prisvekst som ingen kan gi sikre prognoser for. Dette fordrer at regjeringen sikrer økt grad av selvforsyning av kritiske råvarer, uttaler Anita Hall, generalsekretær i Norsk Bergindustri, i en pressemelding.
– Samtidig må det tas mer kraftfulle grep for å kompensere næringen for galopperende priser på strøm og drivstoff, fortsetter hun.
Torsdag 6. oktober legger regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for det kommende året.
Regjeringen har gjennom Hurdalsplattformen uttalt at mineralbransjen er et satsningsområde og at norske bergressurser er av geopolitisk betydning og vil spille en viktig rolle i det grønne skiftet.
Geo365.no: Norge må lede an
Norsk Bergindustri mener regjeringen må levere etter to akser. De påpeker at det på den ene siden i dag er et betydelig misforhold mellom Norges klimapolitiske målsetninger og status for mineraltilgjengelighet. Det grønne skiftet vil kreve betydelige mengder mineraler og metaller.
Regjeringen har en ambisiøs klimapolitikk, men tilrettelegging for økt mineraltilgang er kritisk nødvendig for utviklingen av det grønne skiftet og vårt moderne samfunn, skriver Norsk Bergindustri.
Geo365.no: For klima og forsyningssikkerhet
På den andre siden (aksen), påpeker Hall at den ukontrollerte prisveksten på strøm, drivstoff og enkelte råvarer rammer bergindustrien knallhardt. Konsekvensene blir fall i lønnsomhet, mulige permitteringer og fare for konkurser.
Geo365.no: Rammer bergverksbransjen
Norsk Bergindustri lister opp følgende innspill til neste års statsbudsjett:
- Få på plass relevante støtteordninger gjennom dagens virkemiddelapparat og bedre tilgangen på statlig risikokapital, som kan utløse mer mineralindustri.
- For å sikre nødvendig fremdrift i geofysisk og geologisk kartlegging må det avsettes betydelige og langsiktige ekstrabevilgninger til Norges geologiske undersøkelse (NGU).
- Driftsbudsjettet til Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) må styrkes slik at grunnleggende driftsoppgaver kan ivaretas, herunder utvikle sin rolle som koordinator av prosessene, for dermed å få flere prosjekter fra undersøkelser til drift.
- Statlige investeringer må på plass for å bygge ut infrastruktur, slik at tilgang til strømnettet sikres og kapasiteten forsterkes, samtidig må dagens strømstøtteordning styrkes og forlenges
- Regjeringen bør benytte de tider verden er inne i til høyst nødvendig utbygging av samfunnskritisk infrastruktur. Dette krever tilstrekkelig tilgang til byggeråstoff.