Prospektet var omtalt av operatør Vår Energi som en potensiell «play-opener» og «game changer», men Sokkeldirektoratet melder at letebrønnen på Venus-prospektet i Barentshavet er tørr. Boringen startet sent i april.
Et eventuelt funn kunne ha åpnet for paleogen som letemodell, og pre-drillestimatene var satt til rundt 350 millioner fat oljeekvivalenter.
Et oljefunn kunne enten ha fungert som en ny «hub» i området, eller – om det var av mindre størrelse – blitt koblet opp mot Johan Castberg som settes i drift senere i år.
Et gassfunn kunne ha blitt et viktig bidrag for til økt utnyttelse av gass i Barentshavet. Vår Energi er nemlig én av tre selskaper som nå har tatt initiativ til å lete etter gass i Barentshavet der målet er å påvise tilstrekkelig med nye ressurser til å forsvare investeringer i utvidelse av eksportkapasiteten. Per i dag regnes gassfunn i Barentshavet som «stranded assets».
geo365.no: Vil lete etter gass – for første gang
Sokkeldirektoratet opplyser at brønnen traff på primært letemål 1 406 meter under havoverflaten med vekslende siltig/skifrig reservoarbergarter med en tykkelse på 10 – 15 meter. Spor av gass ble observert, og reservoarbergartene omtales som tette.
Sekundært letemål ble truffet på 1 563 meter, uten tilstedeværelse av reservoarbergart eller indikasjoner på hydrokarboner.
Vår Energi uttalte under en kapitalmarkedsdag i mars at de planlegger rundt 20 letebrønner i Barentshavet for de fire neste årene. Høsten 2023 meldte Vår Energi at de sammen med Equinor hadde sikret seg en borerigg som øremerkes boringer i Barentshavet i perioden 2024 – 2026. Avtalen inkluderte en opsjon for ytterligere tre år, slik at de i beste fall kan drive leteboringer frem til 2029 (geo365.no: «Øker tilstedeværelsen i Barentshavet»).
Riggen skal nå videre til Johan Castberg-området der den skal bore Equinors Snøras (letebrønn 7220/2-2).
