Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Temaet er teknologi
    Aktuelt

    Temaet er teknologi

    Av Ronny Setsådesember 21, 2023
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    I GEO 2024 viser vi hvordan geofagene anvender og utvikler teknologi til det beste for samfunnet. Magasinet og neste års kalender kan bestilles her.

    Et havbunnsseismometer plasseres ut nær Aurora, Norges første kommersielle CO2-lager i Nordsjøen. Seismometre både på land og til havs skal gi et sterkere kunnskapsgrunnlag om de naturlige rystelsene i området. Det vil komme godt med når injeksjonen av CO2 starter og lageret skal overvåkes. Foto: HNET-konsortiet

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Teknologibegrepet har en praktisk og en teoretisk betydning; fundamentalt i begge betydningene er kravet om at kunnskapen skal være formålsrasjonell, det vil si anvendelig eller samfunnsnyttig.

    I GEO 2024 vil vi legge hovedvekt på hvordan geofagene anvender og utvikler teknologi til det beste for samfunnet. Vi belyser dette innenfor temaer som olje og gass, bergindustri, dyphavsmineraler, infrastruktur, samfunnssikkerhet og geofarer, grunnforskning og anvendt forskning, og CO2-lagring.

    Bestill GEO og kalender 2024 her

    Kongsberg 400 år

    I 2024 feirer Kongsberg 400 år. Ved sølvgruvene var det intrikate systemet av vannrenner og -dammer fra 1600-tallet en teknologi som sikret vannforsyning og vannkraft til flere deler av gruvevirksomheten. Elektrifisering av enkelte gruvemaskiner allerede tidlig på 1900-tallet må vi naturligvis også regne som teknologi.

    Vi dedikerer mange sider i magasinet til å fortelle historien om sølvfunnet, driften av gruvene og teknologiutviklingen i bergstaden som i dag kaller seg Teknologibyen Kongsberg.

    Norges nye, marine næring

    Mineralforekomstene på norsk sokkel kan utgjøre grunnlaget for en ny industri og bidra til å dekke noe av etterspørselen etter metaller for det grønne og digitale skiftet. Vi ser på hvordan industrien i samarbeid med forvaltning og akademia jobber for å utvikle nødvendig teknologi som kreves for å lete, gjøre undersøkelser og drive eventuell fremtidig utvinning i iskaldt vann i stummende mørke på flere tusen meters dyp.

    Norge er verdensledende på oljeteknologi. Derfor ser vi også på hvordan etablerte geofysiske letemetoder som seismikk og EM kan brukes for å avdekke begravde sulfidforekomster i dyphavet.

    Første kommersielle lager i Nordsjøen

    2024 er også året da Langskip – statens satsning på fullskala fangst og lagring av CO2 – skal realiseres. I den forbindelse har vi satt oss ned med reservoarekspertene i Northern Lights-samarbeidet for å høre hvordan Norges første kommersielle CO2-lager fungerer og hvordan det skal overvåkes ved hjelp av teknologier utviklet av olje- og gassbransjen.

    Teknologi i tunnel

    Fra 2025 skal Lærdalstunnelen, verdens lengste tunnel, nattestenges i fem år for nødvendige oppgraderinger. Ved SINTEF utvikler og tester forskere autonome kjøretøy som ved hjelp av sensorer og droner kan bidra til betydelig raskere inspeksjons- og vedlikeholdsarbeid i tunneler i nær fremtid. Løsningen har blitt testet i Norge i samarbeid med Statens vegvesen.

    Får nytt liv

    Yggdrasil er navnet på den storstilte kommende utbyggingen i Nordsjøen som per i dag omfatter ni felter og drøyt 700 millioner fat oljeekvivalenter. Vi forteller historien om hvordan ett av oljefeltene – Frøy – ved hjelp av nye utbyggingsløsninger og teknologi skal få nytt liv, 26 år etter at det ble stengt ned.

     2024-kalenderen

    Det ustabile fjellpartiet Tussafoten er under kontinuerlig overvåkning av NVE. Overvåkningen inkluderer bakkebasert InSAR radar, GPS, totalstasjon, hjørnereflektorer som måles fra satellitter, værstasjon og flere webkameraer. Foto: NVE

    For neste års kalender er fokuset skred. Skred er dagligdagse hendelser i Norge, og forekommer i mange former. Gjennom året kan du bli kjent med noen av de ulike typene, noen av skredene som har rammet oss og noen av de som kan ramme oss i fremtiden.

    Vi forteller også hvordan NVE og andre aktører kartlegger skredfare og jobber for å forebygge og varsle skred.

    Bestill GEO og kalender 2024 her

    RELATERTE SAKER

    Seismiske data avslører krigshandlinger

    mai 7, 2025

    Gullprisen til himmels

    april 23, 2025

    Norsk bergmekanikk – året som kommer

    mars 28, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.