Teknologibegrepet har en praktisk og en teoretisk betydning; fundamentalt i begge betydningene er kravet om at kunnskapen skal være formålsrasjonell, det vil si anvendelig eller samfunnsnyttig.
I GEO 2024 vil vi legge hovedvekt på hvordan geofagene anvender og utvikler teknologi til det beste for samfunnet. Vi belyser dette innenfor temaer som olje og gass, bergindustri, dyphavsmineraler, infrastruktur, samfunnssikkerhet og geofarer, grunnforskning og anvendt forskning, og CO2-lagring.
Bestill GEO og kalender 2024 her
Kongsberg 400 år
I 2024 feirer Kongsberg 400 år. Ved sølvgruvene var det intrikate systemet av vannrenner og -dammer fra 1600-tallet en teknologi som sikret vannforsyning og vannkraft til flere deler av gruvevirksomheten. Elektrifisering av enkelte gruvemaskiner allerede tidlig på 1900-tallet må vi naturligvis også regne som teknologi.
Vi dedikerer mange sider i magasinet til å fortelle historien om sølvfunnet, driften av gruvene og teknologiutviklingen i bergstaden som i dag kaller seg Teknologibyen Kongsberg.
Norges nye, marine næring
Mineralforekomstene på norsk sokkel kan utgjøre grunnlaget for en ny industri og bidra til å dekke noe av etterspørselen etter metaller for det grønne og digitale skiftet. Vi ser på hvordan industrien i samarbeid med forvaltning og akademia jobber for å utvikle nødvendig teknologi som kreves for å lete, gjøre undersøkelser og drive eventuell fremtidig utvinning i iskaldt vann i stummende mørke på flere tusen meters dyp.
Norge er verdensledende på oljeteknologi. Derfor ser vi også på hvordan etablerte geofysiske letemetoder som seismikk og EM kan brukes for å avdekke begravde sulfidforekomster i dyphavet.
Første kommersielle lager i Nordsjøen
2024 er også året da Langskip – statens satsning på fullskala fangst og lagring av CO2 – skal realiseres. I den forbindelse har vi satt oss ned med reservoarekspertene i Northern Lights-samarbeidet for å høre hvordan Norges første kommersielle CO2-lager fungerer og hvordan det skal overvåkes ved hjelp av teknologier utviklet av olje- og gassbransjen.
Teknologi i tunnel
Fra 2025 skal Lærdalstunnelen, verdens lengste tunnel, nattestenges i fem år for nødvendige oppgraderinger. Ved SINTEF utvikler og tester forskere autonome kjøretøy som ved hjelp av sensorer og droner kan bidra til betydelig raskere inspeksjons- og vedlikeholdsarbeid i tunneler i nær fremtid. Løsningen har blitt testet i Norge i samarbeid med Statens vegvesen.
Får nytt liv
Yggdrasil er navnet på den storstilte kommende utbyggingen i Nordsjøen som per i dag omfatter ni felter og drøyt 700 millioner fat oljeekvivalenter. Vi forteller historien om hvordan ett av oljefeltene – Frøy – ved hjelp av nye utbyggingsløsninger og teknologi skal få nytt liv, 26 år etter at det ble stengt ned.
2024-kalenderen
For neste års kalender er fokuset skred. Skred er dagligdagse hendelser i Norge, og forekommer i mange former. Gjennom året kan du bli kjent med noen av de ulike typene, noen av skredene som har rammet oss og noen av de som kan ramme oss i fremtiden.
Vi forteller også hvordan NVE og andre aktører kartlegger skredfare og jobber for å forebygge og varsle skred.