Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Temperaturen styrer CO2-nivået – ikke omvendt
    Miljø

    Temperaturen styrer CO2-nivået – ikke omvendt

    Av Halfdan Carstensseptember 5, 2015
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    I en fersk, vitenskapelig artikkel hevdes det at temperaturendringer kontrollerer den dramatiske økningen i CO2-innholdet i atmosfæren. Dette er stikk i strid med rådende teori.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Data fra iskjerner har tidligere demonstrert at atmosfæriske endringer i CO2 har etterfulgt temperaturendringer de siste hundretusener av år. Nå har vi funnet bevis for at dette også gjelder i moderne tid, forteller Ole Humlum, professor ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo og professor II ved Universitetet på Svalbard.
    “Atmospheric CO2 is therefore not initiating the large glacial-interglacial climate changes, and presumably these are controlled by orbital Milankovitch cycles.»
    Artikkelen, som snart publiseres i tidsskriftet Global and Planetary Change, peker i retning av at det er temperaturendringene på Jorda som har styrt økningen i konsentrasjonen av karbondioksid i atmosfæren de siste tiårene.
    Forskerne bak artikkelen er, foruten Ole Humlum, Kjell Stordahl, statistiker ved Telenor og Jan-Erik Solheim, professor emeritus ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Tromsø.
    Undersøkelsene baserer seg på åtte ulike datasett i tidsperioden fra januar 1980 og fram til desember 2011. Datasettene inkluderer målinger av overflatetemperaturen i havet, temperaturen på landområdenes overflate og temperaturen i troposfæren, samt målinger av CO2 i atmosfæren og beregninger av hvor store CO2-utslipp menneskene står bak.

    Klassisk forestilling bør revurderes

    Forskerne viser i artikkelen til at det har vært antatt at den globale oppvarmingen siden 1975 har vært et resultat av økningen av konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren. Men, hevdes det, resultatene fra deres forskning viser det motsatte.
    – Det som formidles til beslutningstakerne og allmennheten er at økning av CO2-nivået leder til global oppvarming. Denne klassiske forestillingen bør revurderes i lys av de nye resultatene, framholder Humlum.
    Siden 1980 har økningen av atmosfærisk CO2 ligget elleve til tolv måneder etter økningen i global overflatetemperatur i havene, nesten ti måneder etter økningen i den globale lufttemperaturen, og omtrent ni måneder etter økningen i global temperatur i troposfæren.
    “Changes in ocean temperatures appear to explain a substantial part of the observed changes in atmospheric CO2 since January 1980″
    Tilsvarende sammenheng er også påvist fra iskjerner over de siste 420 000 år. Tiden mellom årsak og virkning har imidlertid vært lengre enn i moderne tid. Det er snakk om århundrer til årtusener.
    Forskerne skriver samtidig at koblingen mellom økt karbondioksid i atmosfæren og økte temperaturer er svært svak den motsatte veien. I enkelte tilfeller har de faktisk sett at en økning i konsentrasjonen av klimagassen har gitt lavere globale temperaturer.

    Havene viktigere enn menneskelige utslipp

    Humlum og medforfatterne påpeker videre at korrelasjonen mellom menneskelige (antropogene) utslipp av karbondioksid og endringer av CO2 i atmosfæren er ustabil og viser liten korrelasjon.
    De mener derfor at det først og fremst er temperaturen i overflatevannet i havene som kontrollerer endringer i atmosfærisk CO2.
    Forskerne har også undersøkt forholdet mellom antropogene utslipp av karbondioksid og atmosfærisk CO2-nivå ved å se på et pol-til-pol-tverrsnitt av jordkloden. Tverrsnittet antyder at den største kilden til atmosfærisk CO2 befinner seg like sør for ekvator. Den største mengden av menneskelige utslipp av klimagassen stammer derimot fra midtre breddegrader på den nordlige halvkule, altså fra de vestlige industrialiserte landene.
    Artikkelforfatterne konkluderer derfor at det ikke er menneskelige utslipp av CO2, men muligens havene, som har kontrollert den atmosfæriske endringen av CO2 siden 1980.
    “CO2 released from use of fossil fuels have little influence on the observed changes in the amount of atmospheric CO2

    Ønsker mer åpen holdning

    Humlum mener resultatene antyder at detaljene rundt CO2-kretsløpet ikke er godt nok kjent, og at menneskelige utslipp av klimagassen kan være overvurdert.
    – Jeg tror CO2 spiller en for stor rolle i dagens klimamodeller, og at de ikke på langt nær beskriver de naturlige klimavariasjonene på en god måte.
    – Forskningsmessig håper jeg funnene våre kan bidra til en mer åpen holdning rundt årsakene til nåtidens klimaendringer, avslutter Ole Humlum.

    RELATERTE SAKER

    Hydrogen: Ikke gitt at grønt er best for miljøet

    april 22, 2025

    Vi kom (også) fra Doggerland

    oktober 18, 2024

    Klima gjennom 485 millioner år

    oktober 4, 2024
    Vis 2 kommentar(er)

    2 kommentarer

    1. Finn Morten Bessesen on februar 19, 2019 12:42

      Interessant å følge Geo365.no

      • Ingvild Carstens on februar 19, 2019 21:02

        Tusen takk!

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.