E18 Vestkorridoren er ett av flere store anleggsprosjekter som pågår i Norge. Den 17 km lange planlagte hovedvegen mellom Lysaker og Drengsrud vest for Oslo skal legge til rette for bedre og sikrere trafikkflyt og etter planen skal den første etappen Lysaker-Ramstadsletta være ferdigstilt i 2030.
Utbyggingsprosjektet fungerer også som et laboratorium for utprøving av nye metoder, materialer og krav for mer bærekraftig anleggsvirksomhet.
Ett eksempel på dette er de nye støyskjermene som bygges langs strekningen, som trolig er de høyeste i landet. Mellom åtte meter høye betongsøyler støpes en drøyt tre meter høy vegg. Den øvre delen vil består av skjermelementer i stål, og den nedre delen skal fungere som en støttemur mot terrenget.
En liten del av skjermen er støpt med betong der én ingrediensene har sin opprinnelse i en gruve i Afrika. Betongen inneholder Silica Green Stone (SiGS), et biprodukt fra Eramets smelteverk i Kvinesdal.
Smelteverket prosesserer malm fra Gabon i produksjonen av silikomangan, som benyttes i stålindustrien. Restmaterialet (slagget) blir nå testet ut som en innsatsfaktor innenfor ulike aspekter av veibygging. Dette gjøres som en del av forskningsprosjektet Bærekraftig verdikjede og materialbruk i veibygging.
geoforskning.no: Et allsidig restprodukt
– Nå skal vi teste ut hvordan betong med dette materialet fungerer i vegprosjekter, om dette over tid fungerer like godt som betong laget med naturstein. Mer gjenbruk av biprodukter fra annen industri vil være med å bidra til mer bærekraftig vegbygging, uttaler Eilev Lilleland, prosjektleder i Skanska Norge, i en artikkel publisert av Statens vegvesen.
Terje Nystrøm, teknisk byggeleder i Statens vegvesen, bemerker at det ikke er noen synlig fargeforskjell på betongen, men at det nå gjenstår å se om de fungerer like godt som annen betong over tid.
– Dette er vår første test av denne typen betong i et veianlegg bygget for å stå i hundre år. Vi må teste den ut på noe som er tett på veien, men samtidig lett å skifte ut hvis det blir nødvendig. En støyskjerm er derfor godt egnet til dette, sier Nystrøm.
Støyskjermene på den nordlige siden av veistrekningen skal være ferdigstilt mars 2025. Senere i prosjektet vil tilsvarende skjermer bygges på motsatt side. Disse skal dekkes med solcellepaneler, og den produserte energien skal brukes til å lyse opp inngangspartiet til Høviktunnelen.
Den nye vegnormalen N200 Vegbygging ble utgitt i juli 2024 og åpner blant annet for mer bruk av gjenbruksmaterialer og slagg.