I forkant av og under ekstremværet Hans 7. – 9. august lyste det rødt på varsom.no. Varslingsportalen fortalte relevante etater, beredskapsaktører og befolkningen i deler av Sør-Norge at store nedbørsmengder med stor sannsynlighet vil gi «svært mange skredhendelser». Med varselet fulgte også råd til både de lokale beredskapsaktørene og privatpersoner.
Denne høsten fyller varslingstjenesten ti år. Den driftes i dag som et samarbeid mellom Norges vassdrags- og energidirektorat, Meteorologisk institutt (MET) og Statens vegvesen.
– Opprettelse av varslingstjenesten for både jordskred og snøskred, varsom.no og abonnementsløsningen på e-post og SMS, er et eksempel på et felles ønske om å tilby nyttige og samordnede varslingstjenester til både beredskapsmyndigheter og folk flest, forteller Bård Fjukstad, direktør for værvarslingsdivisjonen i MET til met.no.
Varslingen, som dekker jord-, flom- og sørpeskred, dekker hele fastlands-Norge og publiserer daglige vurderinger av skredfaren på regionalt nivå for inneværende dag og de to neste dager. Målet er å gi folk og beredskapsaktører bedre tid til å ta nødvendige forholdsregler, iverksette forebyggende eller skadereduserende tiltak og være bedre forberedt på å håndtere mulige skredhendelser.
Samtlige av de tre typene skred, utløses som følge av store vannmengder i form av nedbør eller snøsmelting.
Tjenesten bruker matematiske modeller som gjenskaper de fysiske prosessene fra nedbør som faller, snø som smelter, vann som infiltrer i jorden eller fordamper, grunnvannmagasin som blir fylt med vann, og vann som renner ut i bekker og elver.
Vurderingen av skredfaren er blant annet basert på beregninger av vanntilførsel fra regn og snøsmelting og vannmetning i bakken for de kommende dagene.
Siden 21. oktober 2013 har tjenesten sendt ut mer enn 800 skredvarsler, fra 30 til 120 varsler per år.
Varslene forekommer i fire nivåer (1-4) med hver sin fargekode fra grønn og gul til oransje og rød. 92 prosent av varslene som er sendt ut siden 2013 har vært gult nivå. Varsler på oransje (alvorlig) og rødt (svært alvorlig nivå, har utgjort henholdsvis 7 og 1 prosent av varslene.
Det er Trøndelag, Innlandet, Viken og Vestland som har mottatt flest varsler, og ofte på mest alvorlige nivåer.
Systemet som utarbeider varslingene, er under kontinuerlig utvikling. Brukerne ønsker mer presise og lokale varsler, samtidig som klimaendringer kan gi økt og mer intens nedbør og endrede snøforhold i årene som kommer. Dette er med på å øke faren for skred.