Bildet over: Sidsel Lindsø i ExploCrowd frykter en halvering av produksjonen på norsk sokkel de neste ti årene. Kilde: GEO ExPro
Som i fjor, bemerket Oljedirektoratet også i år at det er positivt med et stort mangfold i aktørbildet og at selskapene viser interesse i tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) 2022. TFO avholdes på årlig basis og fokuserer på arealer i moden områder.
Men om vi ser på antall selskaper som har blitt tildelt TFO-lisenser, samt antall tildelte lisenser over tid, er det åpenbart at det er en fallende trend siden 2018.
Geo365.no: Laber interesse for Barentshavet (TFO 2021)
Hvordan skal dette tolkes?
I en artikkel på GEO ExPro forteller Sidsel Lindsø, administrerende direktør i konsulentselskapet ExploCrowd, at det trolig ligger flere faktorer bak den negative trenden. Begrensede letebudsjetter er én forklaring.
En annen forklaring er at det ligger i TFOenes natur at mange av de samme arealene lyses ut (gjenvinnes) igjen og igjen, det kommer ikke mange nye arealer til.
Lindsø ser på reduserte letebudsjetter og det økte fokuset blant leteselskapene på nærfeltsleting som et kommende problem:
“What we are seeing now, Lindsø continues, “is the result of an underinvestment in exploration for many years, with little focus on emerging and frontier areas. That will have consequences for a rapid declining Norwegian production profile where we will see a 50% reduction over the next ten years.