Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Tror på lisensrunde i 2024
    Dyphavsmineraler

    Tror på lisensrunde i 2024

    Av Ronny Setsådesember 15, 2023
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Gitt at Stortinget formelt åpner for mineralvirksomhet på norsk sokkel i januar, kan vi potensielt se tildelinger av utvinningslisenser i løpet av det kommende året.

    Frem til en eventuell åpning er det kun tillatt med vitenskapelige undersøkelser vedrørende havbunnsmineraler. Oljedirektoratet og universitetene i Bergen og Tromsø har stått for det meste av kunnskapsinnhentingen i dyphavet. Kilde: Oljedirektoratet

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Forhåpentligvis kan vi sette i gang en lisensrunde i 2024, sa Lars Erik Aamot, ekspedisjonssjef i Olje- og energidepartementet (OED), under konferansen Deep Sea Minerals 2023 i Bergen.

    Tidligere i desember meddelte regjeringspartiene at de sammen med Høyre og Fremskrittspartiet har kommet til enighet og sikret flertall i Stortinget om en åpning av norsk sokkel for mineralvirksomhet.

    Det endelige, formelle vedtaket vil etter planen finne sted 9. januar, og med et flertall i Stortinget, er det mye som tyder på at det går mot en åpning.

    Aamot, som holdt foredrag etter «sjefen sjøl», olje- og energiminister Terje Aasland, ga forsamlingen et tilbakeblikk på hvordan åpningsprosessen har skredet frem og indikerte hvordan veien videre ser ut.

    Den forrige regjeringens forslag til havbunnsminerallov ble lagt ut på høring i 2017 og vedtatt i 2019. Året etter igangsatte de åpningsprosessen. Høsten 2022 ble konsekvensutredningen lagt frem, og frem til januar 2023 lå den ute på høring. I juni 2023 la regjeringen frem stortingsmeldingen som nå skal vedtas.

    Etter et vedtak om åpning, vil styresmaktene ha fire punkter i den videre prosessen der de skal ta avgjørelser. Det første er ved utlysning av områder, det andre ved eventuelle tildelinger av lisenser, det tredje ved behandling av plan for utvinning og til sist behandling av plan for avslutning.

    Figuren under, hentet fra stortingsmeldingen, gir en grafisk fremstilling av den videre prosessen.

    Prosessen fra åpning til eventuell utvinning. Kilde: Olje- og energidepartementet

    Den eneste prosessendringen som de fire politiske partiene har foreslått, er at Stortinget skal godkjenne de første utvinningsplanene, slik det gjøres for enkelte planer i olje- og gassnæringen.

    Området som er foreslått for åpning dekker 281 200 km2 i Norske- og Grønlandshavet. Det kommer imidlertid aldri til å bli fremtidig utvinning innenfor mer enn en brøkdel av dette området.

    Aamot forklarte at det er departementets strategi å åpne store områder og deretter gjennomføre en stegvis prosess for å sikre at de mest prospektive delene blir utforsket.

    Regjeringens foreslåtte åpningsområde omfatter 281 000 km2 i Norske- og Grønlandshavet (lilla område). Det er 53 prosent mindre enn området som var en del av konsekvensutredningen (brunt område). Kilde: Universitetet i Bergen og Oljedirektoratet

    Departmentet skal etter eventuell åpning sette i gang en prosess for å tildele lisenser der mulige søkere kan komme med innspill til hvilke områder de ønsker å kunne søke på og hvilke de vurderer som mest ressursmessig interessante. Deretter vil arealer blir utlyst stegvis.

    I henhold til stortingsmeldingen vil størrelsen av arealet som blir tildelt, hvor lenge tillatelsen varer, og forpliktelsene knyttet til tildelingen, være et resultat av en konkret vurdering av søknaden, styresmaktenes egne vurderinger og eventuelle andre forhold.

    Selskaper som tildeles lisenser, vil få et obligatorisk arbeidsprogram for det gjeldende arealet. Som en del av arbeidsprogrammet skal det samles inn data om ressursene, miljøverdier og mulige miljøpåvirkninger ved eventuell utvinning. Relevante data som rettighetshaverne samler inn, vil i samsvar med havbunnsmineralloven bli delt med styresmaktene og Mareano-programmmet. Parallelt med dette skal staten fortsette å samle inn egne data.

    OED skriver i stortingsmeldingen at sammen vil privat letevirksomhet og videre statlig innsats innenfor kunnskapsinnhenting og forskning og utvikling styrke kunnskapsgrunnlaget for styresmaktenes forvaltning av havbunnsmineraler og behandling av eventuelle søknader om godkjenning av utvinningsplaner.

    RELATERTE SAKER

    Lokes stillehavslisenser på auksjon

    mai 6, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    mai 2, 2025

    Om gull og sølv på havbunnen

    april 29, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.