Ved jernmalmgruven utenfor Kirkenes har aktiviteten tatt seg opp. Etter Sydvaranger gruves konkurs i 2015 har gruven de siste årene vært på såkalt «care and maintenance», et begrep i gruvebransjen som innebærer at alt utstyr og infrastruktur vedlikeholdes i påvente av fremtidig oppstart.
Og fremtidig oppstart er det mye som tyder på at det kan bli. Selskapet, som nå eies av amerikanske Tacora Resources, har den siste tiden gjennomført en rekke aktiviteter og studier som skal kulminere i en oppstartsbeslutning.
Geo365.no: Ett steg nærmere gjenåpning
Det ser imidlertid ikke ut til at Sydvaranger gruve i forbindelse med en eventuell gjenåpning kan elektrifisere gruvemaskinene som de har ønsket å gjøre. Årsaken er at Finnmarks strømnett ikke har ledig kapasitet de neste årene.
Ifølge High North News har Sydvaranger en avtale med Statnett på 21 megawatt kapasitet, noe som innebærer at de har anledning til å starte opp igjen gruven og drive i samme skala som de har drevet tidligere. Men noen elektrifisering av gruveflåten blir det ikke med det første.
– Dersom det ikke er utsikter til mer strøm er vi tvunget inn på et spor som i realiteten betyr diesel. Vi risikerer å måtte bruke diesel på helt elementære ting. Situasjonen harmonerer rett og slett ikke med de nasjonale målene Norge har, sier Thomas Bækø, driftssjef i Sydvaranger, til High North News.
Utbedret kapasitet i 2027/2028
Guro Brandshaug, utviklingsdirektør i Varanger Kraft og ordførerkandidat i Sør-Varanger Arbeiderparti, opplyser til avisen at det er umulig å etablere ny industri i Øst-Finnmark de neste årene.
Statnett har søkt om konsesjon for å utbedre en kraftlinje fra Skaidi til Varangerbotn. Den vil kunne gi økt kraftkapasitet, men kan tidligst stå klar i 2027 eller 2028.
– Vi har aktører med etablert industri som krever mer energi enn vi klarer å gi dem. Samtidig har vi potensielle aktører som ikke velger å gå videre med etablering av prosjektene i Øst-Finnmark fordi det ikke er tilstrekkelig energi. De snur i døra når de finner ut av de må komme tilbake til oss først i 2027, sier Brandshaug videre i saken, og legger til at de heller ikke får produsert mer fornybar energi fordi det ikke finnes kapasitet til å transportere den.
– Løsningen må være en politisk vilje nå på alle nivå for å gjøre prosessen så rask som mulig. Det må være fokus og prioritet i alle ledd. Vi anser dette som en uholdbar og prekær situasjon, avslutter Thomas Bækø.
Jernmalm for 250 milliarder kroner
Ifølge Norges geologiske undersøkelses (NGU) nyeste rapport om verdiene av norske metallforekomster, har Sydvaranger gruve brutto (in-situ) verdier tilsvarende 250 milliarder kroner.
Sydvarangers gruve- og produksjonsfasiliteter ligger i nærheten av Kirkenes og Bjørnevatn i Sør-Varanger kommune.
Jernmalmressursene er fordelt på flere forekomster og utgjør i kombinasjon 475 millioner tonn indikert og 43 millioner tonn antatt.
I driftsårene 2009 – 2015 ble det utvunnet 20 millioner tonn malm og produsert 8 millioner tonn konsentrat (68 prosent jerngehalt) som ble solgt til Europa.
Fra gruven i Bjørnevatn til knuseverk, separasjonsverk og havn i Kirkenes opererer Sydvaranger en åtte km lang jernbane.