Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Vi nærmer oss 100 – hvor er ungdommen?
    Olje og gass

    Vi nærmer oss 100 – hvor er ungdommen?

    Av Guest Authormai 28, 2018
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Det er vanskelig å spå, særlig om framtida. Og ekstra vanskelig er det å spå om oljens framtid.
    Per Avseth of Tullow Oil will present the geophysical evaluation of the Zumba prospect on the Recent Discoveries 2016 conference May 10-11 at Fornebu, Oslo. Richard Olstad will dig into the geological challenges. Foto: Tullow Oil
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Men jeg kan si følgende med en viss grad av skråsikkerhet: I løpet av kort tid, trolig innen et par år, vil medier over hele verden komme med en historisk nyhetssak. Tittelen vil være noe sånt som: «Den magiske 100-millionersgrensen er nådd!». Den gjelder verdens oljeforbruk. For første gang i historien vil verdens befolkning forbruke mer enn 100 millioner fat olje –hver dag! For den som tviler pådenne spådommen, kan jeg minne om at verdens forbruk allerede har nådd 95 millioner fat – hver dag!
    På grunn av oljeindustrien har jeg nettopp ankommet Beijing for å holde kurs for et titalls kinesere om hvordan kvantitativ seismisk tolkning kan brukes som verktøy til åfinne mer olje. Og det var nettopp kineserne som var hovedforklaringen på at oljeprisen føyk i været tidlig på 2000-tallet. Når jeg titter ut fra hotellvinduet her i Beijing forstår jeg godt hvorfor. Den største byen jeg noen sinne har sett (20 millioner innbyggere) har kontinuerlig rush-trafikk på 4-felts motorveier som går på kryss og tvers mellom høyblokkene. På 90-tallet var det nesten bare syklister i gatene. Mer enn en halv milliard kinesere har blitt løftet opp fra fattigdom til middelklasse de siste 30 årene. Takket være tilgangen til billig, subsidiert olje.
    Videre vekst i Kina, India og andre utviklingsland vil være hovedårsaken til at verdens oljeetterspørsel vil fortsette å stige i flere tiår framover. Problemet er at vi har gjort veldig fåoljefunn de siste årene. Det gjelder både på norsk sokkel og ellers i verden. Skiferoljen i USA og andre steder har gitt oss litt pusterom, men det kan bli knapphet i oljemarkedet dersom funnraten fortsetter å skuffe. Fornybar energi vil komme godt med, men den vil sannsynligvis ikke dekke veksten i energibehov de kommende tiårene. Derfor vil oljeleting og oljeteknologi fortsatt være viktig. Det merker jeg godt på de unge kineserne som lytter iherdig på kurset jeg holder her i Beijing.
    I Norge er situasjonen annerledes. På NTNU, hvor jeg underviser av og til, er det stadig færre som interesserer seg for oljefag. Oljeprisfallet og medias klimafokus har styrt de unge vekk fra petroleum. Samtidig vet vi at det på norsk sokkel fortsatt ligger mer olje- og gassressurser igjen enn hva vi har produsert siden 1971. Vi vet også at de gjenværende uoppdagede ressursene blir stadig vanskeligere å finne. Derfor trenger vi påfyll av nytt blod og mange kloke hoder som ønsker å satse på en karriere i oljeindustrien.
    Oljeindustrien har nok selv en del av skylda for ungdommens oljeskepsis. Mens forfattere, kirkeledere og politikere roper høylytt om oljens forbannelse, har vi i oljeindustrien vegret oss for å delta i debatten. Vi må være ærlige nok til å innrømme ovenfor framtidas studenter at vi har både et energiproblem og et klimaproblem, som er utfordrende å løse samtidig. Og vi vet at både knapphet på olje og klimakrav (Parisavtalen) tilsier at vi vil nå en topp i verdens oljeproduksjon innen et par tiår. Men oljeteknologisk kompetanse behøves også den dagen verdens oljeproduksjon igjen faller under 100 millioner fat per dag, enten det er i 2030 eller 2050.
    Vi opplever i dag en teknologisk revolusjon innen dataanalyse som omsider er i ferd med å nå oljebransjen. Ergo har det åpnet seg muligheter for å tiltrekke seg ungdom som ikke bare er interessert i tradisjonelle geofag, men som liker å kode og er flinke med data. Kombinasjonen av god gammel geofaglig kunnskap og ny digital teknologi kan bli viktig i jakten på de stadig mer subtile prospektene som vi vet befinner seg utenfor kysten vår. Universitetene må også tilpasse seg denne nye tiden. Da vil det bli mer attraktivt å ta master- og doktorgrad innen petroleumsrelaterte fag. Og kanskje vil framtidige oljestudenter også bidra til å løse utfordringer knyttet til andre fagområder. Framtidas petroleumsstudent må bli en «digital geoviter» med bredt nedslagsfelt.
    I 2021 vil norsk oljeproduksjon fylle 50 år. Vi står ovenfor et generasjonsskifte i oljebransjen, og erfaringsoverføring, nye ideer og digitalisering må gå hånd i hånd. Norsk oljeteknologi vil lede an i overgangen til framtidas fornybare samfunn. Men jeg skal våge meg på en siste spådom: I 2071 vil norske medier ha følgende nyhetssak: «Olja i 100, fortsatt oppegående!». Den som lever får se.
    PER AVSETH
    G&G RESOURCES

    RELATERTE SAKER

    Varsler fellesutbygging i Fram-området

    juni 27, 2025

    Milliardprospekt boret tørt

    juni 25, 2025

    Mer å hente fra PL 001

    juni 24, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Sølv: Kongsberg
    Jul 02, 2025

    Sølv: Kongsberg

    Ildhøyden i Norskehavet
    Jun 27, 2025

    Ildhøyden i Norskehavet

    Forskere til fjells
    Jun 27, 2025

    Forskere til fjells

    The future of deep-sea mining
    Jun 26, 2025

    The future of deep-sea mining

    Et hav av data
    Jun 26, 2025

    Et hav av data

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    Track all markets on TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.