– Utvinningsrett er en viktig milepæl i vårt arbeid med mål om å starte utvinning av sjeldne jordartsmetaller på Fensfeltet, uttaler sjefgeolog i Rare Earths Norway AS (REN) Trond Watne.
25. september meldte leteselskapet at de har blitt tildelt utvinningsrett av Direktoratet for mineralforvaltning (DMF).
Siden 2016 har REN hatt undersøkelsesretter i størstedelen av det området som rommer de sjeldne jordartsmetallene (REE) på Fensfeltet.
Fensfeltet er sannsynligvis Europas største forekomst av REE, en gruppe metaller med en lang rekke bruksområder som vårt moderne liv er avhengig av.
geoforskning.no: Vulkan dannet Europas kanskje største forekomst
Watne påpeker at veien fra utvinningsrett til endelig driftskonsesjon er lang og kostbar. Årets borekampanje har et budsjett på 20 millioner kroner.
– Vi har et mål om å ha forekomsten, ned til 400 meters dyp, klassifisert som såkalt Inferred Resource i henhold til internasjonale standarder i løpet av første kvartal 2024, forteller sjefgeologen.
Det er spesielt REE-metallene neodym og praseodym som er av interesse for REN fordi disse har høyest verdi og fordi de kan spille en nøkkelrolle i det grønne skiftet for deres anvendelse til permanentmagneter.
Slike magneter er blant annet nødvendige for å konvertere elektrisk kraft til mekanisk energi og vice versa. Noe som for eksempel trengs for å drive en elektrisk bil eller generere kraft i en vindturbin.
RENs arbeid på Fensfeltet er støttet av EU gjennom ERMA, European Raw Materials Alliance (https://erma.eu) og EIT RawMaterials – European Institute of Innovation and Technology Raw Materials.
NGU rapporterte i 2022 om en in-situ (brutto) verdi på hele 1 103 mrd. kroner (og potensielt 11 880 mrd. kroner!) for Fensfeltet basert på nåværende anslåtte REE-ressurser, thorium ikke inkludert.
Det er for tiden to norske selskaper som driver leting på Fensfeltet: REN og Ree Minerals. Ree Minerals har også utvinningsrett på Fensfeltet, og planlegger også å publisere et ressursestimat i nær fremtid. Ett tredje selskap, REE Exploration, fokuserer på leting utenfor feltet.
Utvinningsrett
For å kunne få utvinningsrett må søkeren kunne sannsynliggjøre å ha funnet en drivverdig forekomst av statens mineraler.
Det kan gis utvinningsrett dersom søkeren sannsynliggjør at forekomsten kan bli drivverdig innen rimelig tid.
Utvinningsområdet skal ikke være større enn nødvendig for å dekke forekomstens sannsynlige strekning. Området skal ikke være større enn 1 km2.
Utvinningsretten gir ikke i seg selv rett til å starte drift på en mineralsk forekomst. For å kunne starte regulær drift på en forekomst kreves en rekke tillatelser etter blant annet plan- og bygningsloven, naturmangfoldloven og forurensningsloven, samt driftskonsesjon etter mineralloven.