29. april inviterte Sokkeldirektoratet aktører til å nominere blokker i forbindelse med første lisensrunde vedrørende havbunnsmineraler.
– Dette er startskuddet for noe som kan bli en ny næring på norsk sokkel. Vi ser frem til å få innspill fra aktørene, uttalte direktør Torgeir Stordal i forbindelse med invitasjonen.
Å få innspill fra leteselskapene er i tråd med den fastsatte prosessen fra åpning til potensiell utvinning. Prosessen er grafisk fremstilt under:
Det totale området som er foreslått åpnet for mineralvirksomhet omfatter 281 200 km2. Det er Energidepartementets strategi å åpne store områder og deretter gjennomføre en stegvis prosess for å sikre at de mest prospektive delene blir utforsket.
Dette inkluderer å ta imot innspill (nominasjoner) fra aktører, som nå kan fortelle hvilke områder de ønsker å søke på og hvilke de vurderer som mest ressursmessig interessante.
Vi kan forvente at leteselskapene først og fremst nominerer blokker nær den aktive spredningsryggen (Mohns- og Knipovichryggen). Det er her vi kan forvente å finne sulfidforekomster nær havbunnen. Eldre sulfidforekomster lenger unna ryggene vil i større grad være dekket av lava eller sedimenter.
Det er også trolig at Sokkeldirektoratet vil se nominasjoner av blokker som holder sjøfjell og annen topografi som er ideell for dannelse av metallrike skorper.
Fristen for å sende inn nominasjoner er 21. mai 2024, og det er ønskelig at nominasjonene har en generell begrunnelse, og hvis mulig, anslag over ressurspotensial/mineralgehalt.
Det er ventet at Energidepartementet vil legge frem sitt forslag til utlysning etter sommeren. Dette forslaget skal ut på offentlig høring før konkrete områder blir utlyst.
Regjeringen har tidligere uttalt at målet er tildeling av tillatelser i første halvår 2025.
Området i Norskehavet og Grønlandshavet ble formelt åpnet for mineralvirksomhet i april i år, etter at åpningen var varslet i desember og vedtatt i januar.
Norge er dermed blant de første landene i verden som åpner for slik virksomhet (det pågår allerede letevirksomhet rundt Cook-øyene og i Clarion-Clipperton Zone i Stillehavet).
Sokkeldirektoratet har anslått at det finnes store mineralforekomster i norske farvann. Norges geologiske undersøkelse er noe mer konservative i sine estimater.