Equinor har signert en avtale med det tyske oljeselskapet Wintershall Dea. Avtalen omhandler et CCS-prosjekt, der målet er å skape en verdikjede for karbonfangst og –lagring mellom landegrensene. Dette annonserte de i en pressemelding tidligere i høst.
Selskapene planlegger å bygge en 900 kilometer lang rørledning innen 2032, som skal knytte sammen et oppsamlingssenter for CO2 i Nord-Tyskland med flere reservoarer på norsk sokkel.
Innen 2037 forventer selskapene at rørledningen skal ha en kapasitet på 20-40 millioner tonn karbondioksid årlig. Dette tilsvarer 20 prosent av de årlige industriutslippene i Tyskland.
Flere utfordringer
Før rørledningen er på plass inngår det i prosjektet en foreløpig løsning med transport av CO2 via skip til lagringsanlegg i Norge.
– Å bygge en rørledning tar tid. Det krevet tillatelser og vi trenger volumer. Å bruke skip er en fleksibel løsning å starte med, uttalte sjefen i Wintershall Dea, Mario Mehren.
Mehren påpekte også at de er i en veldig tidlig fase av prosjektet og at det er flere hindre som må ryddes av veien. I Tyskland finnes det blant annet ikke noe regelverk for hverken fangst, lagring eller transport av klimagassen på tvers av landegrenser.
– Det første som må på plass, er et rammeverk i Tyskland. Jeg håper myndighetene har fulgt med på avtalen til Equinor og Nederland, mener Mehren og sikter til avtalen mellom Yara og Northern Lights, som ble presentert tidligere i år.
Geo365: Europeisk CO2 skal lagres i Norge
Equinor og Wintershall Dea planlegger også å legge inn felles søknader for lagring av CO2 til havs, der målet er å kunne lagre mellom 15 og 20 millioner tonn karbondioksid årlig på norsk sokkel.
Oljedirektoratet startet arbeidet med å definere mulige lagre for CO2 for mer enn ti år siden. Arbeidet resulterte i et atlas som viser at det kan være mulig å lagre mer enn 80 milliarder tonn på sokkelen. Det tilsvarer dagens norske CO2-utslipp i over 1 000 år.
Norges klimagassutslipp var 49,1 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2021.
Geo365: Nytt CCS-prosjekt på norsk sokkel
Geo365: Lokker med arealer i Egersundbassenget