Ett år siden kvikkleireskredet på Ask i Gjerdrum kommune er Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) i gang med et omfattende sikrings – og gjenoppbyggingsarbeid. Dette arbeidet vil pågå i om lag to år til og har et kostnadsestimat på 200 millioner kroner, noe Regjeringen har bevilget midler til, ifølge en melding fra NVE.

– Vi har fortsatt mye jobb foran oss. I arbeidet vi gjør med å sikre området er det viktig med et tett og godt samarbeid med Gjerdrum kommune. De tiltakene vi gjør skal være i tråd med de planene som kommunen legger for fremtidig utnyttelse av området, sier Toril Hofshagen, regionsjef i NVE.
NVE benytter fortsatt rådgivere hos NGI og Multiconsult, i tillegg til flere andre konsulentfirmaer og entreprenører. NVEs egen anleggsenhet har også vært til stede med mannskaper og maskiner siden hendelsen.
Les på GEO365: Tistilbekken fikk skylden
Krevende arbeid
Arbeidet er inndelt i fire delprosjekter. Delprosjekt 1 om vannhåndtering og erosjonssikring hastet mest, og har blitt gjennomført som planlagt med viktige milepæler både før vårflommen og før åpning av fylkesveg 120. Delprosjekt 2 og 3 handler om sikringstiltak for de bratte skredkantene nord i skredområdet og langs østskråningen, mens delprosjekt 4 handler om planering og stabilisering i øvre del av den store skredgropa.
NVE har hatt flere utfordringer i arbeidet det siste året. Blant annet har det vært en rekke etterskred langs den bratte skredkanten.
– Dette har vært som forventet, men er krevende å håndtere. Vi må ha fullt fokus på sikkerhet for mannskapene som jobber i skredområdet. Kontinuerlig overvåkning av skredkantene med bakkeradar har vist seg å gi gode forvarsler når et etterskred er på gang, sier Toril Hofshagen.
Gjennom vinteren skal NVE bruke tid på å verifisere de løsningene som er utredet for stabilisering av skredgropa. Deretter starte arbeidet med å gjennomføre stabiliseringstiltakene så snart nødvendige kontrakter på plass.
Fakta:
- Det mest alvorlige kvikkleireskredet i Norge siden Verdalsraset i 1893.
- Kvikkleireskredet hadde et løsneområde på 240 x 700 m.
- Skredmassene forplantet seg videre ca. 2000 m (utløpsområde).
- Totalt var 1,35 mill. m3 skredmasser i bevegelse.
- Skredkanten var 1230 m lang, og det pågår fortsatt fra tid til annen etterskred og avskallinger langs skredkanten.
- 10 personer omkom i skredet, og samtlige ble funnet.
- Ca. 1500 ble evakuert, men de fleste kunne flytte tilbake etter hvert som NVE fikk gjennomført alle nødvendige grunnundersøkelser og beregninger av hvor langt skredet maksimalt kan forplante seg videre.
- Ca. 200 personer er fortsatt evakuert fra området.