Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Ti år med Norges nasjonalstein
    Bergindustri

    Ti år med Norges nasjonalstein

    Av Halfdan Carstensfebruar 11, 2018
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Gjennom en landsomfattende avstemning i 2008 ble larvikitt valgt til Norges nasjonalstein. Fordi den er unik, vakker og eksklusiv.
    Klåstad-bruddet slik det så ut for ti år siden den gang larvikitt ble kåret til Norges nasjonalstein. Fra Klåstad utvinner Lundhs en mørk blå larvikitt som går under merkevarenavnet LUNDHS Emerald. Foto: Halfdan Carstens

    Klåstad-bruddet slik det så ut for ti år siden den gang larvikitt ble kåret til Norges nasjonalstein. Fra Klåstad utvinner Lundhs en mørk blå larvikitt som går under merkevarenavnet LUNDHS Emerald. Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Prosessen var demokratisk. Alle som ville kunne nominere bergarter som de mente fortjente denne «hedersbetegnelsen». Deretter valgte en fagjury ut 10 forskjellige steiner som ble behørig presentert på en dedikert nettside. Der kunne de som hadde en mening stemme fram sin favoritt. Norsk Geologisk Forening stod bak.

    Til slutt stod larvikitt igjen som en klar vinner.

    I ettertid står dette fram som et klokt valg. Den er for det første unik for vårt land. Bare i Norge finner vi en kvalitet som egner som naturstein. For det andre kan ingen bestride at den med sitt blå fargespill er svært vakker. Og for det tredje blir den assosiert med eksklusivitet. De som benytter larvikitt er bevisst sitt valg og vet at steinen oser av prestisje.

    Ingen norsk stein er heller så godt kjent i utlandet som nettopp larvikitt. Du finner den på fasader, som gravsteiner, i kjøkkenbenker, på bad, i gulv …

    Selvsagt er larvikitt også mye brukt her hjemme. Universitetsbiblioteket på Blindern er ett eksempel. Farris Bad Larvik et annet. Resepsjonen i Hotel Ullensvang et tredje. Utallige kjøkkenbenker i de tusen hjem er et fjerde. Men det er holder lenge å «ta en tur til byen» og studere fasader for å få dokumentert at denne sjeldne steinen har bred anvendelse.

    Larvikitt har også blitt brukt på Oslo Lufthavn. Den dominerende steinen er grå fauskemarmor (hermelin), men se godt etter, så finner du også larvikitt lagt i tynne striper i ankomsthallen.

    Larvikitt er en magmatisk dypbergart som størknet fra en smelte dypt nede i jordskorpen tidlig i perm for ca. 290 millioner år siden. Herdingen skjedde over langt tid. Derfor fikk de enkelte krystallene god tid på seg til å vokse. Det lett gjenkjennelige og karakteristiske blå fargespillet på polerte flater kommer fra feltspatkornene. De vises best når platene blir skåret i en bestemt vinkel til strukturretningene i bergarten.

    LUNDHS Emerald

    Mer om Larvikitt

    Tom Heldal og Anne Kristine Børresen
    LARVIKITT
    Unik, vakker og eksklusiv
    NGF 2009

    RELATERTE SAKER

    Første utskipning fra Engebø

    mai 15, 2025

    Ny giv for Nussir

    mai 13, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.