Hvert år legger Direktoratet for mineralforvaltning frem statistikk for mineralnæringen – Harde fakta.
Hovedpunktene i rapporten for 2023 inkluderer:
- Totalt ble det utvunnet 17 tonn mineraler per innbygger, hvorav byggeråstoff utgjorde 15 tonn
- Målt i salgsverdi står byggeråstoff for 51 prosent av mineralnæringen (metallisk malm 23 prosent; industrimineraler 17 prosent; naturstein 8 prosent; energimineraler 1 prosent)
- Nedgang i totalt antall solgte tonn mineraler og i prisjustert salgsverdi
- Økning i mengde og salgsverdi for metallisk malm
- Antall ansatte i mineralindustrien økte marginalt, men trenden de siste ti år har vært nedadgående
DMF innleder rapporten med en oversikt over salgsverdien for de fem mineralgruppene byggeråstoff, industrimineral, metallisk malm, naturstein og energimineral. I 2023 solgte næringen råstoffer for rekordhøye 14,2 mrd. kroner. Prisjustert har imidlertid salgsverdien vært tilnærmet flat fra 2021 til 2023.
Byggeråstoff er mineralgruppen med høyest salgsverdi, og stod i 2023 for 51 prosent av mineralnæringens totale salg.
Rogaland og Nordland var nok en gang fylkene som solgte mest.

Snart tre metallgruver i Norge
Det var kun to aktører med kontinuerlig utvinning av metallisk malm i Norge i 2023; Rana Gruber (jernmalm) og Titania (ilmenitt), og disse stod for nært sagt alt salget av metallisk malm i 2023.
DMF påpeker at tre gruveprosjekter har blitt tildelt driftskonsesjon siden mineralloven fra 2010 trådte i kraft; Nussir kobbergruve, Nordic Minings Engebøprosjektet og Sydvaranger gruve. Det er forventet at Nordic Mining starter produksjon av rutil (titan) og granat denne høsten.
Antall produserte tonn av metallisk malm i Norge har vært nokså stabilt de seneste årene etter at Sydvaranger avsluttet produksjonen i 2015 som følge av konkurs. Prisene har derimot økt betydelig (opp 95,3 prosent siden 2018), og det ble i 2023 solgt metallisk malm for 3,3 mrd. kroner, mesteparten som eksport.
Industrimineraler for 2,5 milliarder kroner
Norge utvinner industrimineralene dolomitt, feltspat, grafitt, kvarts/kvartsitt, kalkstein, nefelinsyenitt og olivin. Salgsverdien var i 2023 uendret fra året før, ca. 2,5 milliarder kroner, mens antall solgte tonn falt noe til det laveste nivået for de siste ti årene.
De viktigste industrimineralene er kalkstein, olivin og nefelinsyenitt som til sammen stod for 68 prosent av den totale salgsverdien. I Norge utvant vi industrimineraler i alle fylker unntatt Oslo.
Det viktigste produktet
Byggeråstoff (knust fjell og sand/grus) er det viktigste produktet den norske mineralnæringen leverer, målt i salgsverdi. I 2023 var verdien 7,2 milliarder kroner.
Det var Viken som produserte mest byggeråstoff i 2023, mens Oslo produserte minst. DMF påpeker at etterspørselen i Oslo er vesentlig høyere enn det som utvinnes, og dermed importeres store mengder fra Viken.
Den nasjonale utvinningen av byggeråstoff har falt årlig siden toppåret i 2019. Ca. en tredjedel av salgsverdien tilskrives eksport til andre land.
Larvikitt ettertraktet eksportvare
Salgsverdien av naturstein har de seneste årene ligger nokså stabilt rundt én milliard kroner. I 2023 ble det solgt 949 000 tonn naturstein, hvorav 512 000 utgjorde blokkstein, 372 000 murestein og 65 000 tonn skifer.
Bergarter med de riktige estetiske kvalitetene har høy salgspris, som enkelte typer larvikitt, marmor og skifer, påpeker DMF. Prisene er generelt høyere for blokkstein og skifer som eksporteres.
Naturstein utvinnes i alle fylker. Vestfold og Telemark står for 49,5 prosent av den totale salgsverdien, noe som kan tilskrives uttaket av den ettertraktede eksportvaren larvikitt. I innenlandsmarkedet er det Trøndelag som er størst leverandør.
Fortsatt noe produksjon av kull
Med energimineral menes mineraler som avgir energi ved forbrenning. Tidligere inkluderte dette torv, men er i dag ensbetydende med kull.
Utvinning av kull skjer i Gruve 7 på Svalbard, og det ble solgt 83 000 tonn kull i 2023, en nedgang fra 110 000 tonn i 2022. 72 prosent ble eksportert.
Det ble i 2022 vedtatt at Gruve 7 skal fortsette å utvinne kull frem til gruva er tømt for definerte drivverdige ressurser i 2025. Det lokale energiverket gikk i 2023 over fra kull til diesel.
Eksport opp, sysselsetting marginalt opp
Den norske mineralnæringen er først og fremst en eksportindustri. I 2023 var eksportverdien av norske mineraler 7,8 milliarder kroner, en prisjustert økning på 8,7 prosent fra 2022. Samtlige fylker unntatt Oslo eksporterte mineraler til utlandet i 2023.
Antall årsverk i mineralnæringen var 4 473 i 2023, en marginal økning fra 2022. De siste ti årene har trenden vært noe nedadgående, der mesteparten av reduksjonen kan tilskrives konkursen i Sydvaranger gruve i 2015 (se diagram under). Nordland og Rogaland er fylkene med flest årsverk.
Harde fakta 2023 kan leses i sin helhet her
