Denne høsten skulle det egentlig være slutt for den norske kulldriften på Svalbard. Energiverket i Longyearbyen har nylig gått over fra kull til diesel (med kull som reserveløsning), og samtidig skulle Norges siste kullgruve Gruve 7 legges ned.
I fjor høst ble det imidlertid bestemt at driften i gruva vil fortsette til sommeren 2025. Kullet i Gruve 7 holder nemlig høy kvalitet (metallurgisk kull), noe som gjør det godt egnet til mer enn bare fyring i energiverket. Det eksporteres til metallurgisk og kjemisk industri i Europa.
Nå har FrP tatt til orde for å fortsette med kullgruvedrift på Svalbard.
– Det er viktigere enn noen gang, sier Marius Arion Nilsen, stortingsrepresentant for FrP, til nrk.no.
Han viser til den geopolitiske situasjonen og fremholder at Europa og resten av verden vil trenge kull i lang tid fremover, og at kullgruvedriften i Norge er trygg og sikker.
– Det er bedre at kullet kommer fra Norge – som ikke driver med barnearbeid – enn at det skal komme fra land som har en vesentlig dårligere sikkerhetskultur, fortsetter han.
Nilsen får støtte fra blant andre Svein Jonny Albrigtsen, gruvearbeider og leder av Svalbard Arbeiderparti, som fortsatt har håp om videre kullgruvedrift.
Albrigtsen påpeker at metallurgisk kull blant annet inngår i produksjonen av stål (til vindmøller), og at Norge årlig bruker ett-to millioner tonn kull til industrielle formål som blant annet importeres fra Colombia.
– Nå har vi to år på oss, og vi må prøve å påvirke opp imot Svalbardmeldingen som kommer, sier han til nrk.no.
Terje Aunevik, påtroppende lokalstyreleder i Longyearbyen, tror imidlertid ikke FrP vil få flertall, og påpeker at videre gruvedrift vil kreve store investeringer for åpning av nye gruver.
Uavhengig av utfallet av FrPs forslag, som skal behandles på Stortinget tidlig i november, går Svalbard gjennom et grønt skifte. Energiverket har gått fra kull til diesel, og på sikt skal Longyearbyen over på fornybare energikilder.
Store Norske Energi satte nylig verdens nordligste solcellepark på Isfjord Radio i drift. Forskere ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) har tatt til orde for at også geotermisk energi kan bli en del av løsningen.