Mangfold av dyr og planter på landjorden
Virveldyrenes erobring av landjorden
Et liv på landjorden i devon ga virveldyrene en rekke nye utfordringer:
• dyr på land kan trues av uttørking
• på land trenger kroppen støtte og annen måte å bevege seg på
• lemmer for å løfte kroppen, ren muskelkraft i begynnelsen
• rask bevegelse kun for dyr under 15-20 cm
• puste med lunger, ikke med gjeller
• sanseorganer og næringsopptak fungerer annerledes på land i vann
• reproduksjon (tidlige landtetrapoder gikk tilbake til vannet for å legge eggene)
Plantelivet endret seg påtakelig i løpet av devon.
Ved begynnelsen av devonperioden, for ca 400 millioner år siden, hadde det utviklet seg et stort antall urteformete karsporeplanter, bl.a. Zosterophyllum som kråkefotplantene har utviklet seg fra, og Rhynia som er utgangspunktet for bregnene og snelleplantene (kjerringrokk). Disse plantene hadde ikke ekte røtter, men krypende jordstengler med utvekster som kunne ta opp vann; egentlige blad hadde de heller ikke, men noen hadde skjellformete utvekster som kan ha fungert som blad.
Karsporeplantene som lever i dag, fantes allerede i devon, og mot slutten av devonperioden hadde de utviklet store trær. De fortsatte gjennom karbon hvor de var dominerende i sumpskogene som ble omdannet til kull, særlig skjelltrærne Lepidodendron og Sigillaria og snelletreet Calamites. Noen av dem var 30-50 meter høye.
De første frøplantene, som var gymnospermer (nakenfrøete), oppsto i den midtre delen av devonperioden, for ca. 370-380 millioner år siden. Utviklingen av frø førte til at disse plantene fikk en mer effektiv spredning, også til tørrere regioner på jorden.
Devonplantefossiler i Norge
Devonlagene på Svalbard inneholder også en variert fossil flora. På Bjørnøya ble det igangsatt kulldrift på lag av devon alder på 1920-tallet. Disse lagene viste seg å være tynne, og driften ble ganske raskt avsluttet.

Massedutdøing i slutten av devon
Mot slutten av devon, for ca 375 millioner år siden opplevde Jorden nok en episode med masseutdøing. Mer enn 70 % av de virvelløse dyreartene forsvant brått. Det var i all hovedsak marine arter som ble rammet, bl.a. ble revdannende svamper (stromatoporoider) og mange koraller sterkt redusert i antall.
Denne utdøingen falt sammen med en reduksjon av atmosfærens oksygeninnhold. I marine avsetninger finner vi tykke, svarte organisk rike skifre. Geologene antar at disse er dannet under anoksiske forhold, dvs. sterkt redusert oksygeninnhold i havet. Det opprinnelig anoksiske bunnvannet sirkulerte etter hvert i vannmassene og tok livet av fisk og virvelløse dyr som åndet med gjeller. Økt næringstilgang til havet (eutrofiering) kan resultere i reduksjon i oksygeninnholdet pga. periodiske algeoppblomstringer og forråtnelse av plantematerialet. Landjordens ekspanderende skoger og trærnes røtter øker erosjonen på land og fører til økt sediment- og næringstilførsel til havet. Plantene, som ved fotosyntesen først økte atmosfærens oksygeninnhold, sto dermed også for oksygenreduksjon og anoksia i havet!
De organisk rike skifrene har senere kommet til nytte som kildebergarter for store olje- og gassfelter, bl.a. i nordvestlige Russland.
Fotosyntesen fjernet etter hvert også så mye CO2 i atmosfæren at Jorden gikk inn i en periode med lite CO2 og følgelig global nedkjøling. Den globale nedkjølingen førte til at en rekke landlevende virvelløse dyr (insekter) og planter døde ut.
En meteorkollisjon har også blitt foreslått som en av flere faktorer. Meteorittkrateret i Siljan (Siljanringen) i Sverige har en passende alder, men klimaendringer og oksygenreduksjon har nok hatt størst betydning for utdøingen.
Skrevet av Hans Arne Nakrem