I perioden2013-2019 økte kapasiteten i offshore vind-energi med 21 prosent i snitt per år. Ifølge the Global Wind Energy Council (GWEC) vil denne trenden fortsette fram mot 2030 slik at den samlede kapasiteten blir ca 200 GW.
Til sammenligning hadde Norge per 1. januar 2018 en installert produksjonskapasitet på 34 GW. Landbaserte vindkraftverk utgjør 3,4 prosent av dette.
Det meste av veksten som GWEC forutser vil skje i Kina og andre asiatiske land som Taiwan, Vietnam, Japan, India og Sør-Korea.Veksten i Europa vil skape en kapasistet på 78 GW i 2030, ifølge GWEC.
Les også: Et radikalt forslag – til beste for landet
Stadig flere argumenterer for offshore vind også i Norge, og for noen år siden utarbeidet NVE en strategisk konsekvensutredning for havvind. NVE har også gjennomført en omfattende vindressurskartlegging som er presentert i et vindatlas. Kartleggingen viser at Norge har noen av Europas beste forutsetninger for etablering av vindkraftproduksjon med mye og stabil vind og store, tilgjengelige arealer.
Men med unntak av Hywind – verdens første fullskala flytende vindturbin – er det ikke installert offshore turbiner her til lands (vanns). Hywind er et demonstrasjonsanlegg lokalisert utenfor Karmøy i Rogaland som består av en 2,3 MW vindturbin montert på flytende struktur. Utenfor Skottland drifter Equinor verdens første flytende vindfarm. Vindparken ble åpnet i 2017, og med 5 vindturbiner har den en kapasitet på 30 MW. Dimensjonene er gigantiske. Hver enkelt mølle rager høyere enn Oslo Plaza (geo 365: Uten ambisjoner og visjoner).
Olje- og energidepartementet har nå sendt et forslag på høring om å åpne området Utsira Nord utenfor kysten av Rogaland for søknader om vindkraft til havs. I tillegg vil det bli bedt om innspill til området Sørlige Nordsjø II.
– Utsira Nord egner seg for flytende vindkraft, som er den teknologien det knytter seg mest forventning til. Jeg vil be om innspill på om vi også bør åpne området Sørlige Nordsjø II, som ligger nær territorialgrensen mot Danmark og derfor kan egne seg for tilknytning til energisystemet på kontinentet, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.