Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Mineraler på veien mot det grønne skiftet 
    Bergindustri

    Mineraler på veien mot det grønne skiftet 

    Av Njål Hagenaugust 26, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    I et innlegg på Frifagbevegelse.no skriver Anita Johansen, forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, om at mineralnæringen er en forutsetning for enhver industriell verdikjede, ikke minst i utviklingen av ny og miljøvennlig teknologi. 
    Anita Johansen, Norsk Arbeidsmandsforbund. Foto: Merete Holtan Garté

    Anita Johansen, forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Foto: Merete Holtan Garté

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Her er hele innlegget til Anita Johansen på Frifagbevegelse.no: 

    “Mineralnæringen tilbyr langsiktige, miljøvennlige industriarbeidsplasser med solid distriktsforankring. Det er store muligheter for landet som helhet og for sysselsetting og vekst i distriktene gjennom å satse på en av våre viktigste fremtidsnæringer. Tilførsel av mineraler er derfor en forutsetning for all industri, bla. som en avgjørende komponent for utvikling av ny og miljøvennlig teknologi. 

    Arbeidsmandsforbundet er opptatt av å nå målene FN har fastsatt rundt det grønne skiftet innen 2030. I tillegg har EU utarbeidet en egen handlingsplan for kritiske råvarer, hvor egenforsyning av mineraler er et sentralt tema. Mange av de mineraler og metaller som vi er avhengige av for å gjennomføre det grønne skiftet, kommer i dag fra andre verdensdeler. Disse inngår i svært mange teknologiske komponenter som vi er avhengige av i det grønne skifte. Dermed sitter vår verdensdel i en svært risikofylt råvareposisjon, og satsing på egen utvinning vil derfor bli svært viktig i årene som kommer. Det er derfor viktig at Norge utnytter sitt fortrinn og er aktive i de politiske prosessene på den internasjonale arena i disse spørsmålene. 

    Ett eksempel er kobber som har mange anvendelser, og det er viktig å være klar over at over 75 prosent av det kobber som utvinnes, benyttes for transport av strøm. Alt som skal elektrifiseres trenger derfor kobber, som er et helt uunnværlig metall i å nå målene om det grønne skiftet. Det er derfor et stort behov for å finne og utvikle nye kobberforekomster for å sikre velstandsutviklingen og overgangen til et grønnere samfunn. Norge har lange tradisjoner og vært en svært viktig kobberprodusent historisk sett. 

    En elektrisk bil trenger tre ganger så mye kobber som en tilsvarende konvensjonell bil – tilsvarer 80 kg. Selv om vi er flinke på å resirkulere kobber, øker behovet etter dette stoffet i takt med befolkningsvekst og velstandsutvikling. Resirkulering vil ikke på noen måte dekke de fremtidige behov for kobber, derfor er utvinning helt nødvendig. Blant annet fordi når et mineral som f.eks. kobber er tatt i vil det være bundet i mange år før man eventuelt kan resirkulere det. 

    Nussir i Repparfjorden i Finnmark har en betydelig kobberressurs, som etter mange års behandlingstid, har fått sine tillatelser på plass. Driften vil baseres på det fremste av miljøteknologi innen mineralutvinning. Selskapet selv peker på at driften vil gi 150–200 arbeidsplasser i Kvalsundregionen. Og en årlig omsetning er anslått til om lag 700 millioner kroner. Dette vil innebære viktige arbeidsplasser, økte inntekter og kompetanse til en hardt presset region. Jeg stiller meg derfor helt uforstående til den motstanden dette prosjektet har fått fra ulike aktører. Å motsette seg slike unike muligheter er etter min mening en undergraving av både målene om det grønne skiftet og en aktiv industripolitikk for framtiden. 

    Økt satsing på norsk mineralnæring er på denne bakgrunn grunnleggende nødvendig for gjennomføring av det grønne skiftet. Det er også en næring hvor vi så absolutt har naturgitte fortrinn og som vil bidra både til økt sysselsetting, inntekter og kompetanse i distriktene”. 

    Dette er et meningsinnlegg. Det er gjengitt med tillatelse fra skribenten, og det er dennes mening som kommer til uttrykk. 

    Delta på konferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals 2021 20. – 21. oktober i Bergen.

    På konferansen vil vi rette søkelyset mot de viktigste utfordringene og mulighetene som ligger foran oss, og sammen søke løsninger og innovasjon gjennom kunnskapsdeling og diskusjoner.

    Nå har billettsalget startet. Frem til 31. august tilbyr vi rabatterte priser (early bird). Det finnes også egne billetter for digital tilgang til konferansen.

    BILLETTER OG REGISTRERING

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.