«Vi ønsker derfor å invitere dem til å dele sine tanker med oss gjennom direkte kontakt, og ikke gjennom media slik de har for vane.»
Utsagnet er hentet fra et innlegg i november i fjor på tu.no i etterkant av Gjerdrum-skredet i 2020. Her får vi altså høre at et av våre største konsulentfirmaer innen geoteknikk-bransjen ikke er tilhenger av offentlig debatt. Tvert imot. Debatten skal foregå i lukkede rom. Skremmende.
Så finnes det da heller ingen form for formidling fra det geotekniske miljøet der allmennheten har fritt innsyn. Det er nærliggende å tro at det hemmeligholdet som søkes har utspring i en lang tradisjon med å være seg selv gode nok.
Utgangspunktet for denne ytringen er at geoteknikerne ikke har noen kommunikasjonskanal der nyheter og kunnskap kan formidles profesjonelt og i «sann tid». Jeg ser da bort fra årlige samlinger, konferanser og seminarer, og som slett ikke er i stand til å gi et levende bilde av alt som skjer i hele geoteknikkbransjen.
Geoteknikerne her i landet samler seg i Norsk Geoteknisk Forening (NGF) og hadde i 2020 ca. 650 medlemmer. På NGFs nettside finner vi informasjon om foreningen og aktiviteter. Men det er absolutt ingen formidling av nyheter, meninger og kunnskap.
Verken det geotekniske miljøet eller publikum kan hvile på tradisjonelle nyhetsmedia. De er flinke til å trå til når katastrofen skjer (nrk.no gjorde en svært god jobb i etterkant av Gjerdrum-skredet), men i det daglige er de lite interessert.
Det er meg bekjent kun to kanaler som formidler fra denne bransjen (om enn på uregelmessig basis). Det er dette nettstedet (geo365.no) og Teknisk Ukeblad (tu.no). Mens det første gjør sitt beste med sine begrensede ressurser, har det siste ingen klar profil for hvordan geoteknikk-bransjen skal dekkes. Nyheter fra bransjen blir derfor sterkt preget av «hendelser», samt innspill fra engasjerte enkeltpersoner, og definitivt ikke av pro-aktiv journalistikk.
Bransjen burde innse at dette langt fra godt nok. NGF bør derfor ta initiativ til at bransjen får sin egen kanal for nyheter, kunnskap og – ikke minst – debatt, og som legger opp til et mangfold i formidlingen.
Geoteknikk-miljøet er såpass bredt, og det er så mye penger involvert, at det burde se seg råd til å initiere, ev støtte opp om, et slikt initiativ.
Dette (formidling) er dessverre et aspekt som Gjerdrum-utvalget ikke tok opp i sin siste rapport (NOU 2022:3 På trygg grunn; geo365.no: «Leirskred skal endelig tas på alvor»). Mer utdanning, ja, selvsagt, men kommunikasjon og formidling må også tas på alvor. Ikke minst med tanke på de som er under utdannelse og de som har kort fartstid i faget. Kanskje kan et godt nettsted dedikert til geoteknikk også bety noe for rekrutteringen av studenter til geoteknikk-utdannelsen.
Geoteknikkbransjen burde være seg sitt ansvar bevisst og sørge for god menings- og kunnskapsutveksling i sitt eget miljø, samt sikre at allmennheten får innsikt i de viktige diskusjonene som i høyeste grad angår hele samfunnet vårt.
geo365.no: «Leirjorda må vernes»