Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Samlet Norges fremtidige gruveaktører
    Bergindustri

    Samlet Norges fremtidige gruveaktører

    Norge produserer flere kritiske mineraler og metaller, men potensialet er langt større. Flere aktører jobber med å modne frem det som kan bli Norges neste gruver.
    Av Ronny Setsåjanuar 23, 2025
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email

    Nordic Minings oppstart av gruva ved Engebøfjellet viser at det er mulig å sette nye forekomster i drift. Foto: Nordic Mining

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Ved inngangen til 2025 er Nordic Mining i full gang med å oppskalere produksjonen ved Engebøfjellet, og Norge har nå tre metallgruver i drift.

    Hvilken som vil bli den fjerde er uvisst, men det som er sikkert er at det finnes flere modne gruveprosjekter i landet vårt som potensielt kan settes i produksjon i løpet av de kommende årene.

    Flere av prosjektene eies av internasjonale aktører, som har vist en økende interesse for den norske berggrunnen, inkludert svenske, australske, britiske og canadiske selskaper.

    Dette var bakteppet da Norsk Bergindustri inviterte til et informasjonsmøte ved Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i Oslo.

    Følgende syv selskaper presenterte status for sine respektive prosjekter: Rare Earths Norway, REE Minerals, Sydvaranger Gruve, Joma Gruver, Kingsrose Mining, Nussir og Kuniko.

    Et selskap som definitivt også burde ha vært til stede, er Norge Mineraler. Selskapet har definert en enorm ressurs i Eigersund, gjennomført en innledende mulighetsstudie, og nylig meldt at de kjøper Skaland Graphite, Europas største produsent av naturlig grafitt.

    NHO-sjef Ole Erik Almlid understreket viktigheten av å sikre forsyningen av mineraler som vårt moderne liv er avhengig av, og som ikke minst etterspørres i stadig større mengder for energiovergangen, som inkluderer bygging av blant annet vindturbiner og batterier.

    – Vi trenger mye mer av det enn tidligere og vi trenger det raskt. Dette er en mulighet for Norge, for vi har mange av mineralene.

    Han viste til rapporten av Mario Draghi om Europas konkurransedyktighet, der blant annet tilgang på mineraler og kontroll over verdikjedene knyttet til disse fikk spalteplass. Almlid fremholdt at også Norge burde ha et mål om konkurransedyktighet.

    At Norge befinner seg i en god posisjon vedrørende nåværende og fremtidig produksjon av (kritiske) mineraler, kunne Henrik Schiellerup, avdelingsdirektør i Norges geologiske undersøkelse (NGU) bekrefte.

    Han presenterte innledningsvis de fire (metall)gruvene vi har i produksjon i dag: Rana Gruber (jernmalm), Titania (ilmenitt), Nordic Mining (ilmenitt) og Norge Mineraler/Skaland Graphite (grafitt – strengt tatt ikke et metall, men det eneste ikke-metallet som har en god ledningsevne for elektrisitet).

    Norge deler mye av sin geologi med våre naboland Sverige og Finland (Fennoskandia), men vi har altså langt færre metallgruver i drift enn dem.

    Henrik Schiellerup er direktør i Avdeling for ressurser og miljø ved NGU. Foto: Ronny Setså
    Kartet viser uttak (gruver) av industrimetall (turkis) og metallisk malm (mørk rød) i Norge. Engebøgruva i Vestland er i oppstartsfase og ikke inkludert i kartet. Kilde: Direktoratet for mineralforvaltning

    Schiellerup påpekte imidlertid at Norge også har en rekke uttak av viktige industrimineraler. Videre har vi en betydelig prosessindustri, som er et viktig ledd i en mineralverdikjede. Eksempler på metaller som prosesseres i Norge er aluminium, nikkel, sink og manganlegeringer.

    Ifølge avdelingslederen er den norske berggrunnen svært prospektiv med hensyn på en rekke mineraler og metaller, og han nevnte blant annet sjeldne jordartsmetaller i Fensfeltet som en viktig forekomst i nordisk og global sammenheng.

    Anita Hall, generalsekretær i Norsk Bergindustri, fremholdt at norske mineraler er attraktive. Hun underbygget påstanden ved å vise til antall tildelinger av bergrettigheter fra Direktoratet for mineralforvaltning. I perioden 2013 – 2023 ble det i snitt tildelt drøyt 230 rettigheter per år. I 2024 var tallet per juni omtrent 1 300.

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.