Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gjort en utredning av 149 kvikkleiresoner i kommunene Gjerdrum, Nannestad og Ullensaker på Romerike for å kunne avklare sikringsbehov for eksisterende bebyggelse.
Kanskje ikke overraskende dekker de to første rapportene Gjerdrum, som i 2020 ble rammet av et fatalt kvikkleireskred. Rapportene for Ullensaker og Nannestad er ventet i løpet av våren.

Rapportene for Gjerdrum identifiserer seks konkrete områder der direktoratet anbefaler sikringstiltak. NVE vurderer erosjonstiltak som det mest hensiktsmessige i alle områdene. Ytterligere ett område anbefales å undersøkes nærmere før det vurderes om det er behov for tiltak.
De syv områdene er 96 Løken, 101 Nafstad, 105 Iverstun, 138 Berg, 3102 Smedstad nordre, 3098 Ljøreggen og 3087 Løvstad. NVE foreslår følgende prioritering basert på risiko (faregrad og konsekvens):

I tillegg anbefales det erosjonsovervåkning for faresonene 100 Kulsrud og 471 Berger.
101 Nafstad, der faregraden er oppjustert fra lav til høy, har fått høyeste prioritet vedrørende behov for sikring. NVE opplyser at fire av fem undersøkte snitt er vurdert som kritiske. Langs tre av snittene kan det gå retrogressive skred og i ett av snittene kan det gå rotasjonsskred. Prøveboringer og sonderinger indikerer store sammenhengende lag med kvikkleire.
Med bakgrunn i beregningen vurderes det som sannsynlig at det vil kunne oppstå mindre utglidninger langs bekken i tiden fremover, og at det er lavere sannsynlighet for at det skal løsne et stort skred. Det er imidlertid en viss usikkerhet knyttet til beliggenheten av kvikkleirelaget ned mot bekken, og det kan ikke utelukkes at det kan befinne seg kvikkleire i en mer ugunstig dybde. I tillegg er beregnet stabilitet forholdsvis lav også for store skjærflater. Konsekvensen av et retrogressivt skred vurderes som stor. Det anbefales derfor å sikre ravinen.
Ravinen utgjør grensen mellom 101 Nafstad og 96 Løken. Også sistnevnte står oppført på listen over prioriterte områder.

Etter Gjerdrum, Ullensaker og Nannestad, skal NVE utføre tilsvarende grunnundersøkelser for Nes (våren 2025). Deretter følger Lillestrøm (sommeren 2025).
Les NVEs pressemelding og se rapportene for Gjerdrum her