Sementen som nå testes ut i Høviktunnelen har allerede høstet mange lovord. Den skal bidra til reduserte klimagassutslipp, økt gjenbruk av masser, og reduserte kostnader.
Den unike ingrediensen i sementen er slagg fra smelteverksindustrien. Mer spesifikt tester Statens vegvesen, Skanska og SINTEF SIlica Green Stone (SiGS), et restprodukt fra Eramets smelteverk i Kvinesdal, opplyser Statens vegvesen i en pressemelding.
Gjennom smelteprosessen produseres 180 000 tonn manganlegering (silikomangan) og rundt 220 000 tonn slagg årlig.
Den 2km lange tunnelen, som utgjør en del av prosjektet E18 Vestkorridoren, skal etter planen åpnes for trafikk i 2028, mens hele nye E18 fra Lysaker til Ramstadsletta skal være ferdigstilt i 2030.
Slagg fra industri er nå tillatt i veiprosjekter under veinormalen N200, forutsatt at det møter kvalitetskravene. Tidligere i juni åpnet den nybygde veistrekningen E39 gjennom Lyngdal, der 200 meter av strekningen har det samme slagget i forsterkningslaget.
For de tre partnerne som tester ut den nye injeksjonssementen i Høviktunnelen, er det viktig at den tilfredsstiller kravene til innsig av vann – maks 1,5 liter per 100 meter i hvert tunnelløp. Større innsig kan føre til setninger i fjellet og skader på bygninger over tunnelen. Foreløpig ser testene lovende ut.

SiGS-sementen er et klimavennlig alternativt til tradisjonell sement fordi ca. 20 prosent av kalksementen er erstattet med finknust slagg. Sementproduksjon står for om lag fire prosent av de globale CO2-utslippene.
– SiGS sementen kan bli en gamechanger i arbeidet med kutte klimagassutslippene fra anleggsplasser verden over, sier utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens vegvesen.
De neste 10-15 årene skal flere titalls kilometer tunneler bygges og oppgraderes. Om Statens vegvesen og andre byggherrer som Bane Nor, Nye veier og fylkeskommunene erstatter deler av tradisjonell kalksement med SiGS-sement, kan de oppnå betydelige kutt i CO2-utslipp.
Det produseres nok slagg til å benyttes som erstatter i hele produksjonen av tradisjonell injeksjonssement i Norge.
Bruk av gjenbruksmaterialer som slagg reduserer dessuten behovet for jomfruelige masser og reduserer dermed naturinngrep. På toppen av det hele forventer partnerne at den nye sementen vil være noe rimeligere å produsere enn tradisjonell sement.
Testingen av SiGS-sement i Høviktunnelen utgjør en del av et større forskningsprosjekt ved navn Bærekraftig verdikjede og materialbruk i veibygging.
SiGS har også blitt blandet inn i asfalt med lovende resultater, og det er grunn til at tro at slagget også kan bidra til forbedret matproduksjon.
Les mer om Silica Green Stone her: Et allsidig restprodukt