Fare for ras i FlatdalSpådomsnuten i Flatdal Screendump: Google Earth

Fare for ras i Flatdal

Norges geologiske undersøkelse skal undersøke faren for ras fra Spådomsnuten ved Flatsjø i Flatdal.

Mellom Seljord og Flatdal sentrum ligger Spådomsnuten. Nå skal NGU starte med målinger for å se om det er endringer i fjellet, sier Reginald Hermans, leder i rasgruppen, til NRK. Geologene foretar undersøkelsene mellom 19. – 23. juni for å kartlegge området.

Spådomsnuten er en stor steinblokk som står på skrå høyt oppe i fjellsiden i Skorve. Gammel folketro sier at Spådomsnuten i Flatsjø rase ned og sette hele Flatdal under vann.
Vannet skal stå så høyt at folk kan binde prammene sine i dørklinken på Aasegårdene som ligger høyt oppe i nordenden av dalen 100 meter høyere enn Flatsjø.
Spørsmålet NGU nå stiller seg er hvor stor faren er for at Spådomsnuten i Seljord vil rase ut. Fjellpartiet er regnet som potensielt ustabilt for å kunne falle ned i Flatsjø.
– Det er fylkesgeolog Sven Dahlgren som har funnet en åpning i fjellet på en side. Han har spurt oss i NGU om å gjøre en vurdering av hvor ustabilt fjellet er. Hvis fjellblokka faller ut, kan den treffe innsjøen og flodbølgen kan gjøre skade, sier Hermans.
Les hele saken på nrk.no

X