Faren over – nok en gangMannen sett fra Horgheim i forkant av et glasifluvialt delta. Det er bebyggelsen, Lyngheim, og jernbanen på andre sida av Rauma som er mest utsatt. Årsaken er at den ligger ved foten av store skredvifter og direkte på gamle fjellskred. For husene til venstre i bildet, Rønningen, er det ankomstveien som er utsatt. Husene er ikke truet med mindre fjellskredet utløser et løsmasseskred i skredviftene ved foten av fjellet. Foto: Halfdan Carstens

Faren over – nok en gang

Heller ikke denne gangen gikk det etterlengtede skredet. Farenivået under Veslemannen er redusert fra rødt til gult.

På bakgrunn av avtagende bevegelser i Veslemannen og værprognoser om lite nedbør i nærmeste tid har NVE besluttet å sette ned farenivået til gult.

– Siden i morges har bevegelsene i fjellpartiet fortsatt å avta, i takt med at nedbøren har avtatt. Det registreres nå en hastighet i øvre del på 70 mm/d og i nedre del 3-4 mm/d. Til forskjell fra i dag morges er også bevegelsene i nedre del avtagende, sa geolog Lene Kristensen i NVE lørdag ettermiddag.

Det kom totalt 52 mm nedbør i går og i natt, det regnet kraftig med omkring 7 mm/t i går kveld.

– Hastigheten i øvre del av Veslemannen akselererte som følge av dette fredag kveld og kom opp i 400 mm/d. Det gikk mange mindre skred i området fra 21.00-24.00 i går kveld, sier Kristensen.

Ved gult farenivå publiserer NVE dagsrapporter én gang daglig.

GEO 02/2016: «Et unikt eksperiment».

 

X