Frykter kraftig jordskjelvStuoragurra-forkastningen i Masi er åtte mil lang og opptrer som en opptil sju meter høy, markert skrent i det flate landskapet på Finnmarksvidda. Nye karbondateringen viser at skjelvet kun er 6300 år gammelt. Derfor må historien skrives om og risikoen for jordskjelv vurderes på nytt. Foto: Odleiv Olesen

Frykter kraftig jordskjelv

Ny kunnskap om Stuorragurruforkastningen i Finnmark får NGUs geologer til å revurdere oppfatningen av risikoen for kraftige jordsjelv i Norge.

Bakgrunnen for «advarselen» er nye dateringer av det forskerne trodde var en mer enn 9000 år gammel forkastning. Forkastningen kan være så mye som 3000 år yngre.

– Disse funnene endrer risikoen for nye jordskjelv i dag. Hvis det kunne skje 3000 år etter at isen smeltet, kan det også skje nå, sier geofysiker Odleiv Olesen til nrk.no.

De nye funnene forteller oss at et stort skjelv over 7 på Richters skala én dag faktisk kan skje, ifølge nrk.no.

– Det er større sannsynlighet enn vi vurderte før. Vi kan ikke utelukke at det kan komme større skjelv, sier Olesen.

Det var geolog Lars Olsen som sendte torvprøver til karbondatering. Da NRK møtte han og Olesen i august var han svært fornøyd med planterestene han fant under forkastningene.

Også han ble overrasket over konklusjonen.

– Vi må revurdere vår oppfatning av større jordskjelv i Norge. Kraftige jordskjelv må derfor antas å kunne skje, sier Olsen til nrk.no.

«Et stort skjelv kan skje igjen.»

 

X