Innrømmer feilvurderingSnøskredet ble utløst på Sukkertoppen ved Longyearbyen. Bildet er tatt i 2011. Foto: Erlend Bjørtvedt (CC-BY-SA)

Innrømmer feilvurdering

NVE innrømmer at skredvarslingen deres for Svalbard i forkant av snøskredet ikke var god nok.

Tirsdag gikk det et snøskred ved Longyearbyen på Svalbard. Det er ikke meldt om omkommende eller savnede personer, men to leilighetsbygg skal være skadet.
Snømassene kom fra Sukkertoppen, samme sted som i desember 2015 da to personer omkom og ti hus ble tatt av et skred.
I forkant hadde NVE vurdert faregraden som stor, men mente ikke at det ville utgjøre noen fare for bebyggelsen. Nå innrømmer de ovenfor nrk.no at dette var feil.
De har ingen god forklaring på hvordan de kan ha gjort feil vurdering.
– Det må vi bruke litt tid på å gå nøye gjennom. Det er veldig kjedelig selvfølgelig a vi gjorde den vurderingen som vi gjorde, men det er klart det var veldig komplekse forhold, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i NVE.
– Det ble gjort en vurdering av snømengden at det ikke var så mye snø at den ville komme helt frem til bebyggelsen, og det er her feilen vil ligge et eller annet sted.
Arild Olsen, lokalstyreleder på Longyearbyen, sier til nrk.no at ingen varslingssystemer er 100 prosent sikre.
– Det finnes bare én måte at man kan garantere absolutt for sikkerheten: Enten gjennom direkte sikringstiltak, eller ved å flytte bebyggelsen. Vi holder på med en prosess rundt dette nå, sier Olsen.
Skredfaren på Svalbard vurderes som fortsatt stor, og det forventes nye skred, men utenfor Longyearbyen, skriver nrk.no.
Les mer om skredet på NVE.no

X