Oslo mangler beredskapsplan

Oslo mangler beredskapsplan

Den kommende katastrofefilmen Skjelvet har økt interessen for jordskjelv i Oslo-området.

Katastrofefilmen Skjelvet, som nå spilles inn, har aktualisert behovet for en beredskapsplan for Oslo. Det mener Anne Strømmen Lycke, adm. dir. i NORSAR.

Det er jordskelvet som rammet Oslo i 1904 som har inspirert manusforfatterne. Beregninger gjort i ettertid viser at skjelvet hadde en styrke på 5.4 på Richters skala. Skjelv mellom 5.0 og 5.9 antas å gi «ødeleggende rystelser».

– Jeg tror det hadde vært fornuftig å tenke gjennom en beredskapsplan for jordskjelv, fordi jordskjelv er en annen type naturfare og ødeleggelse enn det man ellers planlegger for, sier Lycke til nrk.no.

NORSAR mener det kan skje igjen.

– Det vi vet, er at det skjer veldig sjeldent, så det er ingen grunn til å gå rundt og være veldig bekymret. Men vi så i sommer og i høst at det hadde vært noen små jordskjelv i Oslo-området, så det er stadig småaktivitet, sier Lycke.

Lyche mener kommuner som er utsatt for skjelv, bør ha en beredskapsplan, men får ikke støtte av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Les hele saken 

Norge er ikke veldig utsatt for jordskjelv, men er likevel det området i Nord-Europa som opplever flest jordskjelv i dag.

– Vi må likevel ikke være redd for jordskjelv, sier Dominic Lang, Head of Department Earthquake Hazard&Risk i NORSAR.

Newer Post
Older Post
X