På’n igjenIngrid Skrede i NVE. Foto: Halfdan Carstens

På’n igjen

NVE hever nok en gang farenivået til rødt. Mildvær og regn er årsaken til at fjellet har begynt å bevege seg raskere.

– Det er nå blitt mildere og det er begynt å regne. Samtidig har hastigheten i øvre delen av fjellpartiet økt til om lag 20 cm/d, og til 1-3 cm/døgn i nedre frontparti. Enkelte mindre partier i midtre delen viser også økte bevegelser, sier vakthavende geolog i NVE, Ingrid Skrede.

Bevegelsene i fjellpartiet har vært stabile de siste dagene, rundt 10 cm pr. døgn i det øvre området og 1-1,5 cm pr. døgn i det nedre frontpartiet. Det har vært relativt kaldt og det ligger mye snø i fjellet, skriver NVE på sine sider.

Frem til midnatt i dag er det meldt 13-20 mm nedbør som regn og sludd. Det er stort sett meldt positive temperaturer i dagene fremover, og til sammen vil dette kunne føre til et stort tilsig av vann i fjellet, som kan føre til ytterligere øking av bevegelsene.

På bakgrunnen av dette hever NVE farenivået for Veslemannen fra oransje til rødt.

Veslemannen er en relativt liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Mens de årlige bevegelsene i Mannen (utenom Veslemannen) er noen få cm i året, har den mest aktive delen av Veslemannen forskjøvet seg 2,4 meter den siste måneden. Veslemannen har et volum på 120 000 – 180 000 m3, noe som utgjør rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Etter nok en evakuering er det på tide at fagfolk tør å ta en diskusjon rundt NVEs prognoser og skredvarslinger, mener Harald Norem.

 

X