Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Helt på plass med siktelse
    Anlegg og infrastruktur

    Helt på plass med siktelse

    Av Halfdan Carstensfebruar 3, 2022
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Gjerdrum kommune har ikke tatt advarslene på alvor. Gjennom 13 år har byråkratene valgt å ikke følge opp bekymringsmeldinger.

    Anders Østensen, ordfører i Gjerdrum kommune, frasier kommunen all skyld. Foto: Gjerdrum kommune

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Derfor er Gjerdrum kommune nå siktet, og det er opp til statsadvokaten å avgjøre om det er grunnlag for straff, skriver politiet i en pressemelding. Politiet mener siktelsen følger av naturskadelovens paragraf 20.

    Naturskadelovens § 20

    Kommunen plikter å treffe forholdsregler mot naturskader slik som bestemt i plan- og bygningsloven § 11-8 tredje ledd bokstav a og § 28-1, samt ved nødvendige sikringstiltak. Med naturskade menes naturskade slik det fremgår av naturskadeerstatningsloven § 4 første ledd. Kongen kan ved forskrift eller i det enkelte tilfelle fastsette at staten skal hjelpe til med visse slag sikringstiltak.

    Politiet har siktet Gjerdrum kommune for manglende oppfølging av varsler. Siktelsen sier derimot ikke at kommunen aktivt har forårsaket noe skred, eller at det har vært feil i utbyggingsplanlegging eller planprosesser.

    Som del av etterforskningen har ca. 150 personer avgitt forklaringer, og politiet har innhentet og gjennomgått rundt 55 000 dokumenter. Politiet har samarbeidet med ekspertutvalget som avla sin rapport i september i fjor (geo365.no: «Tistilbekken fikk skylden»).

    Advarslene skremte ikke

    Siktelsen må sees i lys av at ekspertutvalgets leder, Inge Ryan, i fjor uttalte at «… hvis man hadde visst at det kunne blitt en katastrofe, og gjennomført de tiltakene som vi ved en grundig gjennomgang har funnet ut av, med steinsetting av bekken og den type ting, så kunne det ha vært unngått».

    Anders Østensen (Ap), ordfører i Gjerdrum kommune, sier på sin side at «.. hadde vi visst skadeomfanget, så ville vi gjort noe med det». Han oppfatter derfor siktelsen som «uventet og urimelig».

    At en katastrofe var fullt mulig, har imidlertid flere gjort oppmerksom på, og da spesielt hydrologen Steinar Myrabø som varslet kommunen om risikoen like etter at utbyggingen kom i gang (nrk.no: «Gjerdrum-varsler støtter politiet»).

    I siktelsen viser politiet til at tolv ulike bekymringsmeldinger og varsler som er sendt kommunen gjennom 13 år i perioden fra 2008 til 2020, ga kommunen plikt til å gripe inn og sikre de delene av Tistilbekken der skredet ble utløst («Politiet sikter Gjerdrum kommune»).

    At det var fare for kvikkleireskred, bør heller ikke komme som noen overraskelse. På kommunens kart over faresoner på Romerike, er området der skredet gikk klassifisert som høyeste risikoklasse 5 for kvikkleireskred.

    Menneskelige feil

    Vi kan ikke legge skyld på naturen. Helt siden siste istid har historien vist oss at kvikkleire er ustabil. Skred kan gå nærmest hvor som helst der marin leire ligger i undergrunnen. Kart over både førhistoriske og historiske skred viser dette helt tydelig.

    Menneskelige inngrep i naturen har gjort leirskred enda mer vanlig, og gjennom å bygge veier, boliger og industri settes menneskeliv i fare. Tallrike små og store ulykker taler et tydelig språk og kan ikke bortforklares. Like fullt fortsetter vi å bygge infrastruktur i skredutsatte områder.

    Vi har tidligere argumentert for at det aldri skulle vært bygget boliger i Gjerdrum (geo365.no: «Nedbygging av matjorda koster liv»). Men med god hjelp av landets geotekniske ekspertise, har kommuneadministrasjonen gått foran og lagt til rette for utbygging. Både utbyggere og innflytterne har blitt lurt i den tro at området var sikkert. Det er ikke nødvendig med noe ekspertutvalg for å godta denne konklusjonen.

    Riktig med siktelse

    Det er ikke vårt anliggende å ta stilling til om kommunen er strafferettslig ansvarlig. Men når den beviselig gjennom en årrekke har vist en likegyldig holdning til faren for naturskader, er det helt på sin plass at det blir tatt ut tiltale. Vi ser frem til statsadvokatens avgjørelse.

    Les også på nrk.no/ytring: «Aldri mer hus på kvikkleire«

     

    RELATERTE SAKER

    Manglende helhetlig kontroll

    mai 9, 2025

    Veien til bedre masseforvaltning

    mars 24, 2025

    Anbefaler sikringstiltak

    mars 17, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.