Høsten 2022 lanserte Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF) digitale kart som viser hvor lang levetid hver og en av landets kommuner har basert på årlig uttak og gjenværende ressurser av byggeråstoff (geo365.no: Har vi nok sand og grus?).
– Kartene er ment å hjelpe kommunene å få kontroll på ressursene sine. Dersom vi bare hadde oppgitt ett tall for hver kommune, for eksempel at de har 500 000 tonn sand tilgjengelig, kan det være vanskelig å vite hva de skal gjøre med den informasjonen, forteller Rannei Skjermo Telstad, samfunnsøkonom i DMF.
– Ved å presentere ressursene for en gitt kommune i antall gjenværende år med uttak, blir det mer forståelig og også mer sammenliknbart med andre kommuner.
Hun forklarer at kartene videre kan hjelpe kommunene med forvaltning av ressursene. For eksempel ved at de sørger for å ikke bygge den nye fotballbanen sin over en stor, hittil uutnyttet ressurs.
De første kartsettene (ett kart for knust fjell og ett kart for løsmasser), som er basert på tall innrapportert for 2021, viser oss at ressurssituasjonen varierer stort mellom kommunene. Enkelte kommuner har uttak som de kan drive på i flere tiår, andre har kun få år igjen – eller ingen uttak i det hele tatt.
– Og det er helt greit. De kommunene som mangler løsmasser, kan importere fra nabokommunene. Det er ingen grunn til at alle kommuner skal ha store uttak, det ville vært dårlig arealutnyttelse og unødvendig store naturinngrep.
– Men hvis en kommune ser at de har lite gjenstående ressurser, og det samme er tilfellet i nabokommunene, bør de begynne å tenke på fremtiden – for eksempel ved å planlegge et nytt uttak eller undersøke om et eksisterende uttak kan utvides, sier Telstad.
I GEO 2023 spør vi samfunnsøkonomen om grus og sand er en ressurs Norge kan gå tom for. Vi lærer også at Norge er en stor eksportør av byggeråstoffer. I 2021 eksporterte vi grus, sand og knust fjell for 1,8 milliarder kroner.