Samtidig som museet feirer 100 år, står det frem som akkurat det, gammeldags og kjedelig. Det starter allerede i inngangspartiet. Det nærmeste vi kommer «ny teknologi» er døren som åpner seg når vi nærmer oss. Det må ha noe med fotoceller å gjøre. Den store hallen mangler fullstendig sjel, og vi lurer på om vi har gått feil og kommet til en bedriftskantine. Her burde vi i stedet bli bombardert av alskens teknologi og duppeditter. For å vise at vi har kommet til teknologiens høyborg. For å vise at vi er et land som har tatt i bruk ny teknologi i stor skala.
Norsk Teknisk Museum tiltrakk interessen vår på grunn av navnet. «Her må det syde av teknologi, gammel og ny» tenkte vi. Så feil går det an å ta.
Jo da, det er morsomt å se telefoner fra 50-, 60- og 70-tallet og mimre litt over gamle dager. Og kanskje er det nettopp det et museum skal gjøre? Selv om det ikke akkurat stimulerer teknologiinteressen til den oppvoksende slekt? Men du verden hvor morsomt det var da kameraten min og jeg kunne ringe fra hver vår 60-talls telefon – ved å slå et nummer – og snakke med hverandre. Bare synd at ikke alle numrene virket.
Tårene i øynene kom også frem da vi med ett stod fremfor en modelljernbane med skinner, veier, hus og mye annet som skal til i et industrilandskap fra 1954. Best av alt: Det var Märklin. Og under over alle undre: Det var bare å trykke på knappen, og et enslig lokomotiv kjørte en (hel) runde. Helt av seg selv. Men hvor var vognene? Hvor var de andre togsettene? Burde ikke et teknologimuseum ha fem togsett gående, hvor de stoppet på rødt lys, satte fra seg vogner, krysset hverandres spor, og i det hele tatt demonstrerte hva man kunne få til allerede for et halvt århundre siden?
Oljeutstillingen fattet spesiell interesse. Spesielt den geologiske delen. Forrige gang jeg var på museet (for tiår siden?) var den veldig bra. Synd at den er borte. Men animasjonen som viser dannelsen av olje, samt migrasjon og felledannelse er slett ikke verst. Men en geolog kunne fortalt dem at olje/vann-kontakten ikke er konveks nedover. I de fleste tilfeller er den ganske flat.
Nå skal Munchmuseet flyttes. Da blir det en ledig tomt. Norsk Teknisk Museum må flytte dit. Da kommer det ved siden av Naturhistorisk museum. Samtidig kan hele inventaret – selve museet – også bygges på nytt. Med nye ideer.