Aksjonister fjernet med makt

Aksjonister fjernet med makt

I protest mot prøveboring i Engebøfjellet hadde aksjonister fra Natur og Ungdom i dag lenket seg fast på vegen inn i fjellet.

Tirsdag kl 14 fjernet politiet aksjonistene i Vevring med makt. Brannvesenet bidro med å klippe lenkene med hydraulisk saks. Dette skjedde like over kl 13.30 etter at aksjonistene hadde fått beskjed om å fjerne seg innen et kvarter. Hvis ikke ville de bli tauet inn og sendt til politistasjonen i Florø.
Politiet hadde 16 menn på stedet, og til sammen ble 15 aksjonister fjernet fra vegen. De ble tatt med til Florø og registrert av politiet. De kan vente seg et forelegg på 10.000 kr per person, skriver firda.no.

Les også: «Det blir tøft«.

Heftig boreprogram
Nordic Mining har tidligere opplyst at de vil starte med boring i februar, og at 2 borerigger vil bore 37 hull i løpet av to måneder med døgnkontimuerlig drift. Planen er å bore 6000 meter med kjerner. Kjernene vil bragt til Naustdal for en første geologisk beskrivelse.
Startet aksjonen i morgentimene
Natur og Ungdom satte opp sperrer på vegen inn til Engebøfjellet i Vevring i morgentimene i dag. Ingrid Skjoldvær i NU opplyser at de hadde 15 personer på stedet. Hun sier at de har laget en leirplass og satt opp lavvo. De har med seg lenker for å kunne lenke seg fast, og i tillegg har de med seg fysiske sperrer, som trebukker og lignende, for å hindre arbeidsmaskinene i å komme frem til området.
Noen av ungdommene kom søndag, mens andre kom mandag morgen. Flere av de er villige til å la seg arrestere flere ganger i kampen mot prøveboringene.
– Vi har klart å forsinke arbeidet mye, og det kommer vi til å fortsette med utover uka. Vi skal gjøre det vi kan for å stanse dumpingen av gruveavfallet i Førdefjorden. Nordic Mining har nå fått en forsmak på det som venter dem om de fortsetter med planene, sier Skjoldvær til nu.no.

Les også: «Fornuften seiret«

Klare for uker med aksjoner
NU varsler at de er forberedt på flere uker lange aksjoner, og sier de har nok frivillige til å holde det gående lenge.
– Til nå har vi samlet over 2.000 personer på liste for sivilt ulydige aksjoner mot det omstridte gruveprosjektet, skrev NU i en pressemelding. Vi er mer opptatt av å være her lenge enn å mobilisere veldig mange til en kort aksjon. Målet er i første omgang å stoppe prøveboringene, men på lang sikt ønsker vi å vise aksjonærene i Nordic Mining at dette ikke er et prosjekt det er verdt å sette pengene sine på. I tillegg ønsker vi å synliggjøre konsekvensene av dette vedtaket enda bedre, sier Ingrid Skjoldvær til firda.no.
-Forventer at de respekterer oss
Ivar Fossum, adm. dir. i Nordic Mining, sier tirsdag morgen at de har fått med seg at NU har satt igang en aksjon mot prøveboringen.
-Vi er litt undrende til at de aksjonerer nå. Dette er en geologisk undersøkelse for å få mer informasjon, det er en stund til vi setter i gang med drift. Men jeg forstår at de ønsker publisitet rundt sitt syn på saken.
-Vi har respekt for deres syn på saken, og regner med at de har respekt for det arbeidet som vi lovlig nå skal gjøre. Slik at det ikke blir noe problem, sier Fossum til firda.no
Får starte prøveboring
Nordic Mining har fått tillatelse til å utvinne mineralet rutil fra Engebøfjellet i Naustdal kommune i Sogn og Fjordane. Avfallet skal deponeres i Førdefjorden utenfor bygda Vevring. Men planene er klaget inn til EFTA sitt overvåkningsorgan ESA og til Kongen i statsråd. Klagen er enda ikke behandlet. Selskapet har likevel fått tillatelse til å sette igang med prøveboringer.
Les hele saken på firda.no

«Der regjeringa så tydelig har tatt partiet til skitten og miljøødeleggende gruveindustri har vi tatt parti med den reine naturen og framtidigegenerasjoners rett til å høste fra fjorden. Det lovbruddet aksjonistene har begått i dag ved å blokkere veien er småtteri sammenlignet med det massive overgrepet mot naturen som dette gruveprosjektet vil være.»
Ingrid Skjoldvær, Leder i Natur og Ungdom

 

 

X