Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Dyphavssatsing krever kunnskap
    Dyphavsmineraler

    Dyphavssatsing krever kunnskap

    Av Ronny Setsåmai 25, 2020
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Mer arbeid må gjøres rundt teknologiske, geologiske, samfunnsmessige, etiske og miljømessige aspekter før vi er klare for fremtidig utvinning av mineraler i dyphavet, skriver NTNU-forskere i en kronikk.
    Før avreise. Fredrik Søreide, Stainer Ellefmo, Martin Ludvigsen, Kurt Aasly og Eva Ramirez-Llodra før de dro på et treukers tokt med Polar King til Mohnsryggen i Norskehavet i fjor høst. Ombord på fartøyet, i tillegg til mannskapet, var 25 forskere fra NTNU, NIVA, MarMines samarbeidspartnere og andre internasjonale samarbeidsinstitusjoner, samt teknisk personal. Foto: NTNU MarMine / Lars Ivar Tumyr

    Fra venstre: Fredrik Søreide, Steinar Ellefmo, Martin Ludvigsen, Kurt Aasly og Eva Ramirez-Llodra. Bildet er tatt før et tokt til Mohnryggen i Norskehavet i 2017. Foto: NTNU MarMine / Lars Ivar Tumyr

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    I revidert nasjonalbudsjett øker regjeringen bevilgningen til kartlegging av havbunnsmineraler og kunnskapsoppbygging fra 69 til 139 millioner kroner.

    Denne meldingen kommer i kjølvannet av en rapport, utført av Norges forskningsråd på vegne av Olje- og energidepartementet, som har påpekt at det finnes kunnskaps- og teknologigap i store deler av verdikjeden. Rapporten anbefalte en ny forskningssatsing på havbunnsmineraler.

    I en kronikk publisert på adressa.no (Midtnorsk debatt), tegner NTNU-forskerne Steinar Løve Ellefmo, Kurt Aasly og Fredrik Søreide opp status per i dag knyttet til kunnskap, teknologi og ressursforståelse av mineralressursene og fremtidig utvinning.

    Kronikkforfatterne påpeker at selv om vi har påvist flere store mineralressurser langs den midtatlantiske ryggen, har vi fortsatt for lite konkret og sikker kunnskap om hvor mange forekomster som finnes i Norges økonomiske sone og hvilke av forekomstene som har tilstrekkelig høy gehalt som kan sikre fremtidig utvinning.

    På grunn av mange ubesvarte spørsmål har NTNU i flere år forsket tverrfaglig på en mulig fremtidig mineralutvinning fra havbunnen. Vi har sett på teknologiske, geologiske, samfunnsmessige, etiske og miljømessige aspekter. Dette arbeidet fortsetter, skriver de.

    De påpeker videre at selv om regjeringen nå har startet en åpningsprosess, betyr ikke det at mineralutvinning vil være rett rundt hjørnet. Først må det gjennomføres en bred konsekvensutredning og en ressursvurdering for å kvantifisere ressurspotensialet og beskrive forekomstenes sannsynlige egenskaper.

    NTNU-forskerne har tilegnet seg mye kunnskap om liknende mineralforekomster på land (som i flere tilfeller ble dannet i havet). De skriver at mineraliseringene til havs og på land gjerne består av de samme mineralene, men at det også finnes ulikheter som må forstås bedre, deriblant kornstørrelser.

    En ROV (Remotely Operated Vehicle) på ca. 2 300 meters dyp. I bakgrunnen sees en hydrotermal skorstein ved Lokeslottet. Kart: NTNU MarMine

    Selve utvinningen vil teknologisk sett være mer krevende enn tilsvarende utvinning på land. NTNU har forsket på hvordan man kan drive bergverksoperasjoner på flere hundre til flere tusen meters havdyp. Dette setter store krav til utstyr og gjennomføring av de marine operasjonene, skriver kronikkforfatterne.

    For å drive forskning og innovasjon fremover, har industri og akademia i Norge etablert Norsk forum for marine mineraler. Forumet skal styrke samarbeidet mellom industri, forskningsinstitusjoner og myndigheter, samt fremme bærekraftige utvinningskonsepter.

    LES OGSÅ: Kvantifisering av det ukjente

    Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU har utyst en stilling som professor/førsteamanuensis II innen gruvedrift i dyphavet. Se denne og flere andre forskerstillinger her

    RELATERTE SAKER

    Lokes stillehavslisenser på auksjon

    mai 6, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    mai 2, 2025

    Om gull og sølv på havbunnen

    april 29, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.