Frykter mineraler selges fra Finnmark

Frykter mineraler selges fra Finnmark

Finnmarkseiendommen frykter at utenlandske mineralsamlere selger mineraler fra Finnmark ulovlig.

Denne uken har FeFo, Alta kommune, Statens naturoppsyn og forpakteren av Seiland Nasjonalpark vært på befaring på øya Seiland.
Nasjonalparkforvalger Ingunn Ims Vistnes sier til NRK at mye tyder på at det foregår ulovlig salg av mineralet Zirkon ut av landet.
– Det vi ser når vi kommer ut dit er en gruppe menn, hovedsakelig fra Polen, som holder på å grave ut kjernen av det mest kjente zirkonbruddet på Seiland, hvor vi vet at man finner noe av verdens fineste zirkon, forteller Vistnes til NRK.
Vistnes sier at de har snakket med mennene på stedet:
– Det vi hører når vi spør direkte de som jobber på området, er at de sier en god del av dette skal selges for å finansiere blant annet denne operasjonen, som er en ganske stor operasjon med mellom fem og tretten personer i området i én måneds tid.
Styremedlem i FeFo, Bente Haug, sier de ser alvorlig på saken.
– Det er gitt undersøkelsestillatelse, men det er ulovlig å selge mineraler som man utvinner i en slik tillatelse. Det står eksplisitt at man ikke skal bruke dette til finansiering av letinga, sier hun.
– Det virker ikke som de kjenner lovverket så godt at de skjønner at de kun har en undersøkelsestillatelse. De var helt åpne om at de skulle finansiere virksomheten med salg på messer og museer, sier Haug til NRK.
Undersøkelsestillatelse og organisert drift
Undersøkelsestillatelse er gett til Jan Erik Larsen.
Han sier til NRK at det er hans venner som er på stedet, men at det ikke drives med ulovlig salg av mineraler.
– Det er profesjonelle folk, som er geologer og som levere av mineralhandel og geologi.
På nåværende punkt har vi kun en undersøkelsesrett. Når det er ferdig skal vi søke utvinningsrett. Men det er ikke lov å selge noe som helst før det, sier han.

Les hele saken på nrk.no

COMMENTS

WORDPRESS: 1
 • comment-avatar
  Ronald Werner 4 år ago

  Dette er uansett svært uheldig.
  Nå er jeg ikke godt nok kjent med alle juridiske detaljer rundt leting/uttak/salg av mineraler, men jeg lurer på hvorfor å gi undersøkelsestillatelse i det hele tatt?
  Hva er poenget med dette? Hva er det som skal undersøkes? Om det finnes nok zirkonium til å starte en gruve?
  Dette er en mineralforekomst i verdensklasse som burde fredes og all uttak av mineraler skal kun gjøres i regi av norske geologer med hensikt til å studere forekomsten og å sikre mineralerstuffer som kan tilbys til museer verden over slik at alle mennesker kan beundre disse vakre krystaller.
  Som situasjonen er nå, forsvinner det beste krystaller til rike utenlandske samlere. Og dermed blir det utilgjengelig for allmennheten.
  Og jeg som jobber for et liten geologisk museum på Sørlandet, har aldri i livet råd å skaffe en slik toppstuff til samlingen.
  Jeg sier dette ikke bare i forbindelse med zirkon fra Seiland, men samme gjelder mange andre norske mineralforekomster.
  At det finnes steingale folk og samler på gamle røyser eller i steinbrudd er helt fint. Gjerne ta med barna; det aller fleste syns at det er gøy å samle stein.
  Men å gi lov til folk med kommersielle hensikter å plundre unike forekomster er fullstendig galt.
  Dette burde settes en stopp for.

 • X