Frykter mineraler selges fra Finnmark

Frykter mineraler selges fra Finnmark

Finnmarkseiendommen frykter at utenlandske mineralsamlere selger mineraler fra Finnmark ulovlig.

Denne uken har FeFo, Alta kommune, Statens naturoppsyn og forpakteren av Seiland Nasjonalpark vært på befaring på øya Seiland.
Nasjonalparkforvalger Ingunn Ims Vistnes sier til NRK at mye tyder på at det foregår ulovlig salg av mineralet Zirkon ut av landet.
– Det vi ser når vi kommer ut dit er en gruppe menn, hovedsakelig fra Polen, som holder på å grave ut kjernen av det mest kjente zirkonbruddet på Seiland, hvor vi vet at man finner noe av verdens fineste zirkon, forteller Vistnes til NRK.
Vistnes sier at de har snakket med mennene på stedet:
– Det vi hører når vi spør direkte de som jobber på området, er at de sier en god del av dette skal selges for å finansiere blant annet denne operasjonen, som er en ganske stor operasjon med mellom fem og tretten personer i området i én måneds tid.
Styremedlem i FeFo, Bente Haug, sier de ser alvorlig på saken.
– Det er gitt undersøkelsestillatelse, men det er ulovlig å selge mineraler som man utvinner i en slik tillatelse. Det står eksplisitt at man ikke skal bruke dette til finansiering av letinga, sier hun.
– Det virker ikke som de kjenner lovverket så godt at de skjønner at de kun har en undersøkelsestillatelse. De var helt åpne om at de skulle finansiere virksomheten med salg på messer og museer, sier Haug til NRK.
Undersøkelsestillatelse og organisert drift
Undersøkelsestillatelse er gett til Jan Erik Larsen.
Han sier til NRK at det er hans venner som er på stedet, men at det ikke drives med ulovlig salg av mineraler.
– Det er profesjonelle folk, som er geologer og som levere av mineralhandel og geologi.
På nåværende punkt har vi kun en undersøkelsesrett. Når det er ferdig skal vi søke utvinningsrett. Men det er ikke lov å selge noe som helst før det, sier han.

Les hele saken på nrk.no

X