Hvitest i EuropaFoto: Halfdan Carstens

Hvitest i Europa

I Ballangen driver Miljøkalk AS på en av Europas reneste og hviteste forekomster av dolomitt. Det gir et bredt bruksområde.

Mars måned i Geokalenderen 2019 er sponset av Miljøkalk AS.

Denne helt spesielle egenskapen gjør at kalksteinen benyttes som råstoff i veimaling, som prydstein i blomsterbed, som tilslag i «dashing» på fasadeplater og (!) som kosttilskudd for japanere som er ute etter rene produkter.

Steinen har i tillegg et svært høyt innhold av magnesiumoksid (MgO), opp mot teoretisk mulig verdi for dolomitt, og den har derfor en rekke andre bruksområder der den kjemiske sammensetningen er avgjørende.

Den gode kvaliteten – både når det gjelder farge og kjemi – henger også sammen med at forekomsten har et lavt innhold av både tungmetaller og jern. Derfor er for eksempel LKAB, Yara, Rockwool og Omya kunder av Miljøkalk.

Dolomitt fra Ballangen benyttes også til kalking av jorder, som bestanddel i gjødsel og til vannrensing og kalking av vassdrag.

Gruvehistorien i Ballangen kommune går helt tilbake til andre halvpart av 1600-tallet. Det har vært drift på kobber, svovel, jern, nikkel og marmor. Derfor har innbyggerne i kommunen gruvedrift «i genene».

Uttaket av dolomitt i Ballangen begynte for snart 50 år siden.

Geokalenderen for februar: Metaller er helt nødvendige.

Februar

X