Kritiserer elbil-industrienKobolt fra Modum. Foto: Rune Selbekk

Kritiserer elbil-industrien

Fredsprisvinner Denis Mukwege ser på batteriindustrien som et stort problem for Congos befolkning.

Den enorme etterspørselen etter billige elbiler og smarttelefoner har store menneskelige konsekvenser i Kongo, sier fredsprisvinner Denis Mukwege. Han frykter det kan føre til mer konflikt i hjemlandet, skriver nrk.no.

Vi har alle produkter i lommene våre, som er resultat av plyndring. Så vi har alle et ansvar, sier Denis Mukwege, ifølge nrk.no.

Dagen før han blir tildelt Nobels fredspris tok han således et kraftig oppgjør med dagens elbiler, smarttelefoner og andre produkter som bruker mineraler fra Kongo.

– Krigen i Kongo er ikke en etnisk krig eller en religiøs krig. Det er en krig over ressurser. Og de ressursene er brukt over hele verden, sier Mukwege.

Batteriene til elbiler, smarttelefoner og mange andre produkter bruker i dag kobolt. Ifølge en Nordea-rapport er etterspørselen så stor at det ikke finnes nok kobolt på markedet. Over halvparten av all kobolt i verden, kommer fra Mukweges hjemland Kongo.

– Det som skjer i Kongo, er plyndring av våre ressurser. Resultatet av denne plyndringen, har vi alle i lommene våre. Så vi har alle et ansvar her. Vi kan si nei til ulovlig salg av mineraler. Det er en skam, og noe vi ikke må akseptere. Det er vårt ansvar, sier Mukwege.

 

 

 

X