Ny kamp om stein

Gjennom et innslag i NRK Dagsrevyen er kampen om hvilken stein som skal benyttes i det nye Nasjonalmuseet løftet opp på riksplan.

Det nye Nasjonalmuseet skal bygges i stein, og i følge NRK Dagsrevyen snakker vi om «Norges største steinbygning som er oppført i moderne tid». Da er det ikke så underlig om det blir ny offentlig diskusjon om bruk av norsk eller utenlandsk stein. Også tatt i betraktning at det står 5,3 milliarder kroner på prislappen.

«Hva er vel mer naturlig enn at det bygges med naturstein fra fjellandet Norge?», spør Dagsrevyen

Den forrige diskusjonen hadde vi i forkant av operabygningen i Bjørvika som stod ferdig i 2008. Operaen ble bygget i italiensk marmor etter mye støy. Det var mange haker ved norsk, hvit stein. Den var ikke hvit nok, det fantes ikke produsenter som kunne levere store nok volumer og den ble vurdert som alt for dyr. Samlet sett var dette mer enn nok til at Carrara-marmor ble valgt. At den nå begynner å gulne er en helt annen sak.

Men én ting er altså sikkert. Den nye museumsbygningen skal være solid og tåle vær og vind. Den skal vare «inn i evigheten». Da er det ikke bare norsk stein som holder mål. Mange andre, formoder vi.

«Et museum representerer samfunnets kollektive hukommelse. Det er et sted for det som fellesskapet verdsetter og ønsker å ta vare på. Derfor er det dobbelt viktig at en museumsbygning er holdbar. At den er bygget med gode materialer som tåler tidens tann, som eldes med verdighet og oppnår alderens patina,» fremholder bygningens arkitekt, Klaus Schuwerk.

I første omgang er det derfor interessant å høre hva slags stein som er tenkt brukt. Med referanse til presentasjonen av bygningen som ligger på Nasjonalmuseets hjemmeside, er det snakk om en lys stein. Kanskje med innslag av mørk eller svart stein.

Statsbygg peker på sin side på at «vi er underlagt lovverket for offentlig anskaffelse og må derfor legge ut på anbud, nasjonalt og internasjonalt. Vi kan ikke lage en spesifikasjon som går spesielt mot en norsk leverandør. Det har vi ikke anledning til,» sier Per Willy Nysæter, prosjektdirektør i Statsbygg.

Elisabeth Gammelsæter, generalsekretær, i Norsk Bergindustri repliserer at vi snakker om et signalbygg, og at det bør speile det landet vi lever i. Altså bør det brukes norsk stein, er hennes mening.

Det er altså mange spørsmål som kan reises, blant annet vedrørende pris, leveringsmuligheter og kulturtradisjoner. For ikke å snakke om å honorere at vi har en stor norsk bergindustri som leverer en av verdens flotteste fasadesteiner, larvikitt, Norges nasjonalstein.

X