Ønsker bedre utnyttelse av larvikitt Eksempel på bruk av larvikitt i uteromsmiljø. Foto: Lundhs / Morten Rakke

Ønsker bedre utnyttelse av larvikitt

Larvikittprodusenten Lundhs og natursteinsleverandør Beer Sten inngår samarbeid for å fremme bruken av naturstein som landskapsstein.

– Vi ser et stort potensial for larvikitt som landskapsstein både i Norge og i resten av verden. Tilbakemeldingene så langt er meget positive og jeg håper at vi vil se mange uteromsprosjekter i larvikitt både i Norge og andre land fremover, sier Thor-Anders Lundh Håkestad, daglig leder i Lundhs AS.

Norges nasjonalbergart larvikitt er ettertraktet på det globale natursteinsmarkedet.

Det er imidlertid kun en liten andel – 8 prosent – av det totale steinuttaket i Larvik som går til det som kalles premiumproduksjon.

Lundhs jobber kontinuerlig for å finne flere bruksområder for den store mengden larvikittstein som i dag klassifiseres som overskuddsmasser.

Eksempler på bruksområder er bygging av veier, kystsikring, murblokker og pukk.

Gjennom det nye samarbeidet ønsker Lundhs og Beer Sten AS – Norges eldste leverandør av naturstein – å utnytte overskuddssteinen til bruk som landskapsstein, skriver Norsk Bergindustri.

Dette skal de gjøre gjennom å synliggjøre det mangfoldet av bruksområder larvikitten har i små og store prosjekter ovenfor landskapsarkitekter, byggherrer og anleggsgartnere.

– Larvikitt er Norges nasjonalbergart, og den burde i mange sammenhenger være et naturlig valg for norske landskapsarkitekter og byggherrer. Vårt samarbeid med Beer Sten gjør at vi nå kan tilby en unik pakke med vakker norsk stein, samt rådgiving og oppfølging i det norske markedet, sier salgsdirektør i Lundhs, Jørn Østby.

Monica Sander i Beer Sten og Thor Anders Lundh i Lundhs. Foto: Mette Randem

X