Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Stor enighet om utvikling av Fensfeltet
    Bergindustri

    Stor enighet om utvikling av Fensfeltet

    Av Ronny Setsåmars 12, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Fensfeltet kan ha Europas største forekomst av sjeldne jordarter, råstoffer som er essensielle for det grønne skiftet. Norsk Industri ønsker at NGU bevilges midler for videre undersøkelser.
    Adm. dir. i Norsk Industri Stein Lier-Hansen.

    Stein-Lier Hansen ønsker at Fensfeltet skal utvikles snarlig. Foto: Norsk Industri

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Regjeringen må bevilge de midlene som trengs i revidert statsbudsjett slik at NGU (Norges geologiske undersøkelse) kan komme i gang med sine undersøkelser.

    Det sa Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri etter et møte med blant andre næringsminister Iselin Nybø, Telemarksbenken fra Stortinget, Fylkeskommunen og Nome kommune.

    Fensfeltet ved Ulefoss i Nome og sjeldne jordarter stod på agendaen for møtet.

    Det om lag fem kvadratkilometer store området kan potensielt holde Europas største forekomst av sjeldne jordarter (REE). REE er et samlebegrep som brukes om 17 grunnstoffer som inngår i mange komponenter i høyteknologiske produkter og grønn energiproduksjon.

    Norsk Industri anerkjenner at dette er en attraktiv ressurs for EU, som i dag i stor grad er avhengig av å importere disse råstoffene fra Kina. Ressursen kan også spille en nøkkelrolle i det grønne skiftet.

    – Skal vi nå klimamålene må vi ha tilgang på metaller og sjeldne jordarter. EU har et nesten umettelig behov for den ressursen vi har rikelig av.

    Under møtet, der også Rare Earths Norway AS, som har leterettigheter, deltok, ble verdiene diskutert sammen med muligheter for finansiering av prosjektet.

    Det ble ifølge Norsk Industri fremholdt at Fensfeltet er en strategisk ressurs som må forbli på norsk hender. Det ble understreket at tidsfaktoren i det grønne skiftet tilsier at Norge må koordinere og effektivisere de regulatoriske prosesser for å få en fortgang – gruvevirksomheten må kunne bidra i Europas utfordringer.

    Gjennom Europas råvareallianse (ERMA) ønsker EU å få kartlagt hvilke forekomster som kan være i drift i løpet av 2025.

    Kartet viser utbredelsen av bergartene i Fensfeltet. De sjeldne jordartsmetallene opptrer i den mørkeblå karbonatitten. Kartografi: Sven Dahlgren

    – Med en utvinning av de ressursene som ligger i Fensfeltet vil vi bidra betydelig til at vi når våre og EUs mål, verdiskapingspotensialet er stort. Her er det ingen grunn til å nøle, sa Lier-Hansen.

    I 2019 presenterte NGU og regiongeologen i Buskerud, Telemark og Vestfold resultatene av to dype kjerneboringer i Fensfeltet. Resultatene var med på å bekrefte at det dreier seg om en ressurs i verdensklasse, og mineraliseringen i det som en gang var en vulkan går minst 1 000 meter ned i bakken.

    Les mer om Fensfeltet her: Fensfeltet – En europeisk ressurs

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    Vis 2 kommentar(er)

    2 kommentarer

    1. Dag A Karlsen on mars 15, 2021 16:13

      Prisverdig, og c 40år sent ute – selv om man kan undre seg om det foreligger politisk vilje til å drive dette gjennom i Norge, som er styrt av politikere som med få unntak ikke har demonstrert stor industrireisingsdynamikk.

      De årlige bevilgninger til leting etter mineraler er i Norge svært lavt – mener det er omtrent som kostnaden for 2-4 vindturbinutbygninger (redaktøren har sikkert tallene). «Økonomisk Geologi» er lite i fokus i partiprogram – tror knapt dette ordet foreligger i vokabularet.

      «Banan-kongedømmet» makter kun å selge strøm billig til utlandet og tilsvarende selge olje/gass som råstoff – det er lite som tyder på foredling og enda mindre som tyder på «industrireisning» der man benytter egen fornybar strøm/olje/gass som konkurransefortrinn for å få industri lagt til Norge – tvert om!

      Det er klart stort og stigende globalt behov for disse grunnstoffer, Kina har kontroll og Vesten behøver politisk sett stoffene og selv USA er c 15-20år fra å være selvforsynt, men vår politiker syntes mer fornøyd med å kjøpe slike produkter/stoffer skaffet til veie via barnearbeid i utland/U-land og vi kjøper nå til og med granitt kantstein/rundkjøringstein/hagestein via barnearbeid i India/Asia (lang frakt)– og selv kleberstein til ovnsproduksjon importeres.

      Så en gang på en ultra-rik REE forekomst ved Pretoria, utfordringen var oppredning – dvs kostander med å skille elementer fra hverandre – da disse har svært like kjemiske og fysiske egenskaper at det selv der (lave lønninger og billig kullkraft) truet lønnsomheten.

      Hvordan skal man i Norge håndtere dette når vi ikke lenger har billig strøm som konkurransefortrinn (pga ACER – EU-tilpasning), høye lønninger, lang transport og almen motstand mot gruvedrift? Helheten og langsiktigheten mangler – også blant Lier-Hansens gamle partifeller.

      Her må det gjøres et betydelig politisk forarbeid! Om ikke blir dette et nytt REC dvs «pump and dump opplegg» der kun statlige bevilgninger, Grønne-temporære forordninger og «pyramidespill-metodikk» gjør dette til en trist døgnflue.

    2. Gunnvald solli on mars 16, 2021 10:28

      Det er kun ett selskap som har utvinningsrett på Fen , og Ree Minerals. http://www.reeminerals.no.  har en allerede drivverdig forekomst på sjeldne jord mineraler , som verden må ha   Intr i mer info , send gksolli@online.no

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.