Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Viser interesse for norsk forekomst
    Bergindustri

    Viser interesse for norsk forekomst

    Av Ronny Setsåmars 3, 2022
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    EU ønsker rask fremdrift for utvinning av sjeldne jordartsmetaller i Europa. Leder for Europas råvareallianse Bernd Schäfer besøkte nylig Næringsdepartementet for å lære mer om Fensfeltet – Europas største forekomst.

    Styreleder i Rare Earths Norway Sturla Steinsvik og Bernd Schäfer (EIT Raw Materials). Foto: Alf Reistad

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Fensfeltet i Telemark holder sannsynligvis Europas største forekomst av sjeldne jordartsmetaller (REE).

    REE er viktige i geopolitisk sammenheng, og vårt moderne liv er avhengig av dem. Flere av dem anvendes også i materialer og konstruksjoner som er svært viktig for det grønne skiftet.

    Fensfeltet har de seneste årene hatt momentum. I 2017/2018 boret Norges geologiske undersøkelse (NGU) to dype borehull og hentet opp verdifulle kjerneprøver. I 2021 startet selskapet Rare Earths Norway detaljerte prøveboringer av forekomsten.

    LES OGSÅ: Borer Europas største forekomst

    Under et møte i Næringsdepartementet 9. februar holdt mineralselskapet Rare Earths Norway en presentasjon av prosjektet for statssekretær Janicke Andreassen (Ap). Med på møtet var også Bernd Schäfer, CEO i EIT Raw Materials / ERMA.

    – Det er en utbredt erkjennelse av man ikke kan få til det grønne skiftet uten å sikre større selvforsyning av kritiske mineraler. EU-president Ursula von der Leyen uttalte ved fremleggelsen av The Green Deal i desember 2019 at sjeldne jordartsmetaller er de mest kritiske mineralene for det grønne skiftet i Europa, påpeker industrigründer og styreleder Sturla Steinsvik i Rare Earths Norway.

    Snakket varmt om prosjektet

    Steinsvik forteller at Schäfer under møtet snakket om betydningen av sjeldne jordartsmetaller for EU og om arbeidet Rare Earths Norway nå utfører.

    Schäfer poengterte viktigheten av rask fremdrift med bakgrunn i en enorm etterspørselsvekst på grunn av EUs Green Deal og det grønne skiftet generelt.

    Rare Earths Norway tok initiativ til møtet fordi selskapet ser behov for at staten skal bidra med midler eller liknende former for «risikoavlastning» i en kritisk tidligfase.

    Argumentene er blant annet prosjektets størrelse, og risikoen forbundet med det faktum at selskapet må drive arbeidet fremover på tre fronter parallelt for å sikre nødvendig fremdrift; videre mineralkartlegging, prosessutvikling og konsesjons- og tillatelsesprosesser.

    EU-representanten erkjente at det koster å kartlegge forekomsten grundig og å drive prosjektet fremover, men spurte samtidig retorisk hva kostnadene for Europa vil være ved å ikke arbeide videre med Fensfeltet.

    Bildet viser en kjerne fra Fensfeltet med forhøyet innhold av sjeldne jordartsmetaller (brunt). Foto: Sven Dahlgren

    Ser for seg komplett verdikjede

    – Støtten fra den norske regjeringen og EIT Raw Materials / ERMA er derfor høyt verdsatt – og samtidig høyst nødvendig. Vi ønsker derfor å videreføre dialogen med departementet om risikoavlastende tiltak i en kritisk tidligfase, sier Steinsvik.

    Dette gjelder ifølge styrelederen i første omgang 1) samarbeid om mineralkartlegging, 2) tilpasning av Grønn plattform slik at ordningen i større grad tilpasses mineralnæringens utfordringer og gjør det mulig for mineralprosjekter å få innvilget søknad og 3) en koordinert og forsert konsesjons- og godkjennelsesprosess ledet av Direktoratet for mineralforvaltning.

    Rare Earths Norway ser for seg at norske aktører kan etablere en komplett verdikjede i Telemark med mineralutvinning på Ulefoss til produksjon av permanentmagneter (til bruk i blant annet elbiler og vindturbiner) på Herøya. Det vil i tilfelle inngå som en naturlig del av EU sine ambisjoner om en komplett europeisk verdikjede for elmotorer.

    Kritiske metaller

    Fensfeltet inneholder betydelige mengder sjeldne jordartsmetaller. Dette er en gruppe metaller med en lang rekke bruksområder og svært varierende utbredelse (noen av dem er ikke så sjeldne som navnet skulle tilsi).

    De sjeldne jordartsmetallene, som gjerne forkortes REE (Rare earth elements), er viktige i geopolitisk sammenheng, og vårt moderne liv er avhengig av dem. Flere av dem anvendes også i materialer og konstruksjoner som er relevant for det grønne skiftet.

    På tidlig 2000-tallet stod Kina for godt over 90 prosent av den globale produksjonen av REE, og da de i 2010 besluttet å stoppe eksporten til industrikjempen Japan, steg prisene til skyhøye nivåer.

    Kinas tilnærmede monopol på de strategiske metallene var til stor bekymring for blant andre EU og USA, og i de senere år har flere land begynt å øke sin produksjon. Ifølge Statista hadde Kinas andel av verdensproduksjonen sunket til 57 prosent i 2020. USGS, som har liknende tall, nevner imidlertid at det også kan eksistere udokumentert produksjon i Kina. Ifølge Det internasjonale energibyrået IEA står Kina for nærmere 90 prosent av den globale prosesseringskapasiteten.

    Per i dag har ikke Europa egen produksjon av sjeldne jordartsmetaller, og REE står på listen over det EU-kommisjonen regner som kritiske metaller.

    Både EU og Norge har derfor stor grunn til å heie frem nye gruveprosjekter, og Fensfeltet kan bli en viktig bidragsyter for å sikre etterspørselen etter metaller som kreves i det grønne skiftet og til vårt høyteknologiske samfunn generelt.

    Geoforskning.no: Vulkan dannet Europas kanskje største forekomst

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.