I den 240 meter lange U-formede tunnelen kan du følge fjellsprengningshistorien fra 1700-tallet og frem til i dag. I dunkel belysning med rått fjell på alle kanter kan du oppleve utstyr og maskiner knyttet til gruvedrift, jernbane-, vei- og kraftutbygging. Utstillingen ledsages av et 50-talls store fotografier trykt på metallplater som er montert rett på fjellveggen.
Inne i tunnelen er det jevn temperatur på ca 10-15 grader året rundt, med andre ord – høstferietemperatur (Åpningstider høstferien, klikk her)
218 tonn – Norges største
Fjellsprengningsmuseet åpnet i 2004, og består av flere ulike utstillinger. På den åpne plassen oppe ved fjellet finnes både anleggslokomotiv og flere maskiner av imponerende størrelser, inkludert O&K-maskinen, en framlaster på 218 tonn som er regnet for å være Norges største landbaserte museumsgjenstand.
Ved inngangen til fjellet kommer du inn i en 1950-talls anleggsrigg med smie, verksted, kompressorhus og snøoverbygg. Dette er typisk for den store vannkraftutbyggingen i Norge på 1950- og 60-tallet. Fra snøoverbygget ledes du inn i fjellet, til den 240 meter lange museumstunnelen.
Tunnelen ved Norsk fjellsprengningsmuseum ble i 2018 kåret til den mest innovative bruken av undergrunnsrom ved den prestisjetunge bransjekonferansen ITA i Kina.
Sommeren 2022 åpner byggetrinn to for museet. Det vil by på to etasjer med utstillinger og kunnskap i den autentiske brakkeriggen på området.
Museet er et samarbeid mellom sentrale aktører i norsk anleggs- og fjellsprengningsbransje og Norsk vegmuseum. Museet har sin egen venneforening.
1 kommentar
Super artikkel!
Det er verdt å nevne at man kan leie Berghallen for en billig penge også. Så her kan man samle bedriften, feire bryllup eller konfirmasjon. Det har allerede vært arrangert de fineste selskap i lokaler som egner seg godt til allsang!
Tone Nakstad, Norsk forening for fjellsprengningsteknikk